LARS LAGERBÄCK er ingen hurragutt. Svensken snakker langsomt og tydelig og nærmest skylder karisma. Jeg har vært på noen pressekonferanser med mannen. Det er vrient å holde seg våken. Men han har fått fart på Island. Og nå kan hardt arbeid bli flankert av flaks for "lagersjefen". Ikke rart han var i upåklagelig humør under lørdagens trekning i Paris. For Island har faktisk fått en trekning som kan sende dem videre, ikke bare til åttedelsfinalen, men kanskje til og med til kvartfinalen!

Journalist Anders Pamer kommenterer. Foto: Jan M. Lillebø

JODA; JEG FIKK med meg at Birkir Sævarsson og hans lagkamerater fikk Cristiano Ronaldo og Portugal i fanget. Men verdens nest beste spiller til tross — jeg vurderer det portugisiske mannskapet som det enkleste Island kunne få av de toppseedede lagene. Fra pott 3 fikk de våre overmenn Ungarn. Sorry Per-Mathias Høgmo: Ungarn kan kun beskrives som høyst overkommelig motstand. Østerrike er gruppens siste lag, og de skal man ikke ta lett på. Det er et mannskap som har vært overbevisende i kvaliken, og europeiske klubbturneringer dokumenterer at østerriksk fotball er på rett vei. Men igjen: Det var alt annet enn den verst tenkelige motstanden fra seedinggruppe 2.

KLARER ISLAND å bli andreplassert i sin gruppe, venter det nest beste laget fra gruppe B i 8-delsfinalen. Også gruppe B er overkommelig, med England, Wales, Slovakia og Russland. Jeg innbiller meg at England vinner gruppen, og da kan Island spille jevnt med hvilket som helst av de tre andre lagene. Husk på at islendingene dasket Nederland ut fra sin kvalikgruppe, det klart beste landslaget som ikke får delta i neste års EM.

FOR SVERIGE er det bare å stålsette seg. I gruppe med Belgia, Italia og Irland, må svenskene trolig håpe på å avansere som ett av de fire beste treerlandene. Sverige har en Zlatan Ibrahimovic på hjemmebane i Frankrike, men det er kun én av ham. Belgia og Italia befinner seg på et annet nivå og Irland er vanskelige å slå. Jeg levner Sverige betydelig dårligere muligheter til å nå en kvartfinale enn Island.

AV KANONENE er det ingen tvil om at veien ligger åpen for Frankrike. Trippelen Albania, Romania og Sveits ville ikke engang skremt oss nordmenn om det var en kvalikgruppe. På papiret møter de ikke alvorlige hindringer før i en semifinale, og på veien frem dit kan de ha spilt på seg skumle mengder selvtillit. Frankrike har vunnet de to siste mesterskapene selv de har arrangert, og kan fint gå hele veien igjen. Rivalene Tyskland ser ut til å få en ålreit reise via gruppekamper mot Polen, Nord-Irland og Ukraina, mens Spania som i forrige sommers VM har havnet i en slags dødsgruppe mot Tyrkia, Kroatia og Tsjekkia.

AV GODBITER i gruppespillet, velger jeg meg først og fremst England mot Wales 16. juni i Lens. Den walisiske landslagssjefen Chris Colemans smil var ikke til å ta feil av da det ble klart at Gareth Bale & co skal møte rivalene fra øst. Det er et oppgjør ingen fotballglad vil miste. Litt senere samme kveld får du servert knokkeloppgjøret mellom Tyskland og Polen. Det er bare å sette ring i kalenderen...