Drakten forfra. Foto: Eivind Aarre

Brasil har ikke vunnet VM siden 2002, og for deres supportere vekker drakten jeg starter denne serien med gode minner. Det var mesterskapet der Ronaldo og Rivaldo var på topp, og der VM-gullet ble sikret med 2-0-seier i finalen mot Tyskland.Drakten i seg selv er ikke blant de aller fineste i Brasils historie. Men den er interessant både fordi Brasil vant VM i den og på grunn av teknologien som ligger bak drakten.

Tidstypisk

Dette var siste Brasil-drakt med fire stjerner. Foto: Eivind Aarre

Designet først: Drakten er ganske typisk for denne tiden, med at det er ganske mye som skjer. Designet er fullt av grønne kontraststriper som skal gi drakten litt mer fart, men som jeg til dels synes er litt i veien. Noen steder har jeg følelsen av at de grønne områdene er mest med for å understreke funksjonaliteten i drakten, som Nike tydeligvis er stolt av. Undertrøyen tilfører drakten en funksjon som gjør den ganske spesiell å ha på.Så til innovasjonen: Rundt årtusenskiftet skjøt innovasjonen innen fotballdrakters funksjonalitet fart. Nå skulle spillerne kunne prestere bra under alle forhold, og særlig de varme forholdene i Japan og Sør-Korea stilte designerne og det tekniske personellet ved draktleverandørene på prøve.

Undertrøyen var sydd sammen med hovedtrøyen i skuldrene. Foto: Eivind Aarre

En liten avsporing: Denne drakten ble sett på som høyteknologisk da den kom, men er ganske løs i passformen. Fra 2009, da Adidas kom med pølseskinn-draktene de kalte Techfit, har alle drakter som er presentert som høyteknologiske vært svært tettsittende. Kanskje etter innspill fra spillerne?

Undertrøye

Svaret til Nike var Cool Motion-teknologien. Dette hadde Nike såpass stor tro på at alle Nike-lag i VM i 2002 fikk draktene med to lag — en undertrøye i rent polyester som Nike kalte Dri-Fit og en hovedtrøye med store felter med netting og elastan i tillegg til polyester. De to lagene var sydd sammen i skuldersømmene. Interessant nok spilte også Adidas-lagene med drakter med to lag i denne perioden.

Også bak på kragen er det områder med netting. Foto: Eivind Aarre

— Vi i Nike ønsket å vise oss fram på VM-banene med et sterkt visuelt uttrykk, og derfor fikk alle lagene samme grunndesign, sier Phil Hodgson, som på den tiden var produktdirektør for Nikes fotballdrakter.- I tillegg trengte spillerne et produkt som tålte varmen og luftfuktigheten i Japan og Sør-Korea, sier Hodgson til Nikes eget nettsted .

For Brasil virket i hvert fall drakten - det ble jo VM-gull. Og Manchester United tok ligagull sesongen 2002/03 med samme type drakt. Arsenal hadde også suksess i 2003/04 med en Cool Motion-drakt i to lag.

Men så var det slutt med slike drakter. Hvorfor? Hadde det kommet noe nytt som var bedre, eller var ikke teknologien god nok? Mest det siste, viste det seg.

Forlans problem

Hovedproblemet var rett og slett at spillerne slet med å ta draktene raskt av og på - de to lagene skapte litt for mange problemer. Bare se på denne videoen av Diego Forlan etter at han hadde scoret mot Southampton for Manchester United høsten 2002. Han tok av drakten etter å ha scoret, men fikk ikke drakten på i tide til avspark, og måtte løpe rundt i bar overkropp, med drakten i hånda!

Nike så at dette ikke akkurat var god reklame, og bestemte seg for å kutte ut Cool Motion-draktene.Eller som det står på Nikes eget nettsted:

— Selv om draktene var visuelt sterke, viste det seg ikke å bli den mest suksessfylte draktteknologien til Nike. Spillere hadde noen ganger problemer med å ta draktene av og på på grunn av hvordan draktene var laget. Cool Motion-prosjektet ble lagt ned etter to år.

Detalj fra underarmen. Foto: Eivind Aarre

I tillegg til problemene med på— og avkledning, dukket det også fort opp et annet problem - draktene gikk litt for fort i stykker. Det ytterste laget hadde store felter med netting nederst på drakten, og med litt aktiv holding ble denne nettingen ødelagt, noe som heller ikke var noen god reklame for Nikes produkter.Alt i alt, en interessant drakt å ha i samlingen - ikke minst fordi den har en teknologi som Nike selv i dag innrømmer at ikke var god nok.

Fakta:

Drakt: Brasil 2002 førstedrakt

Farge: Gul, med grønne detaljer

Krage: Rund

Merke: Nike

Laget i: Thailand

Stoff: 86 prosent polyester, 14 prosent elastan. Undertrøye: 100 % polyester

Passform: Løs

Spesielle kjennetegn: Drakten har en undertrøye som henger sammen med hoveddrakten. Trolig første fotballdrakten med dette konseptet.

Brukt av: Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho, Cafu

HVA SYNES DU?