Jeg har sett på førstedraktene i dette blogginnlegget, og deler dem altså inn i tre kategorier: De bra, de dårlige og den beste. Innenfor hver kategori er draktene listet opp alfabetisk.

OBS: Alle bildene kan forstørres ved å trykke på dem.

DE BRA

Arsenal

arsenal.jpg

Puma fortsetter med de tettsittende draktene, og selve grunndesignet er ganske konservativt — slik det ofte er for storklubbene med en stor fanbase som skal tilfredstilles. Jeg er likevel ikke helt fornøyd med stripene på ermene, det gir drakten litt for mye 90-tallspreg for meg.

Aston Villa

astonvilla.jpg

Et klart preg av retro-drakt her. Pluss for de nesten umerkelige tverrstripene i fronten på drakten — et eksempel for andre designere. Her er det et fint mønster, uten at det går ut over helhetsinntrykket. Kragen blir litt gammeldags for meg, men hører vel med siden dette er en drakt med så tydelig retro-inspirasjon.

Bournemouth

bournemouth.jpg

Opprykkeren har en fargepalett det skal mye til å ødelegge. Røde og svarte striper blir som regel alltid fint — så også her. Jeg synes grepet med å ha et svart felt på skuldrene som binder stripene sammen fungerer helt fint. Sponsorlogoen tar mye oppmerksomhet, men det er det vel ikke så mye å gjøre med.

Chelsea

chelsea.jpg

Bare små endringer i drakten fra forrige sesong, mest tydelig er det vel at hovedsponsoren er endret. I tillegg er rødt introdusert som tredje farge, men på en såpass elegant måte at det ikke gjør noe. En drakt helt i toppsjiktet.

Crystal Palace

crystalpalace.jpg

Palace er en av klubbene som har kommet mest heldig ut av å skifte til Macron. Solide drakter forrige sesong, og minst like bra nå. De brede stripene fungerer utmerket, særlig siden de også ender opp med en erme i hver farge. Igjen — sponsor som tar mye oppmerksomhet.

Leicester City

leicester.jpg

Puma leverer en stødig, solid og kanskje litt kjedelig drakt. Skyggestriper i fronten skaper litt liv, men her er det ikke så veldig mange sprellene. (Til gjengjeld er den svarte andredrakten svært bra!)

Liverpool

liverpool.jpg

New Balance tar ingen sjanser med sine første drakter for Liverpool, det eneste sprellet er et litt uforklarlig rute— og stripemønster på fronten av drakten. Stripene rundt kragen er ganske overflødige, ellers er det ikke så mye å utsette her.

Manchester City

manchestercity.jpg

Med Nike vet du at du stort sett får drakter som ligner fra sesong til sesong. Så også her, det er vanskelig å se de store endringene fra forrige sesong. Unntaket er at kragen har gått fra mørkeblå til hvit, og at det er krage i stedet for v-hals.

Manchester United

united.titel.jpg

Adidas er tilbake med United-draktene for første gang siden 1992, og gjør det med en drakt som peker tilbake til perioden 1982-1984. Adidas satser i likhet med Nike stort på standardisering av grunndesign, og det er bare små detaljer som skiller dette tra Teamwear-draktene. Men som førstedrakt for Manchester United fungerer det helt fint!

Southampton

southampton.jpg

Adidas er tilbake som leverandør av Southampton-drakter, og beholder heldigvis stripene. Av de tre rød— og hvitstripete førstedraktene i Premier League denne sesongen, er dessverre dette den dårligste. Men det holder til å komme med i bra-kategorien.

Stoke City

stoke.jpg

New Balance leverer en solid stripe-drakt til Stoke, og hovedsponsoren spiller til og med på lag med å skifte til logofarge til en som passer med drakten. Detaljen i kragen og måten stripene er plassert, gir drakten et visst amerikansk preg. Ikke rart, siden New Balance jo er et amerikansk selskap.

Sunderland

sunderland.jpg

Kanskje litt mye hvitt i denne på ermene for fansen, men alt i alt er dette gjenkjennbart som Sunderland. Fint med svart krage, og mer vellykket bruk av Adidas-stripene enn hos Southampton.

Tottenham Hotspur

tottenham.jpg

Delte meninger hos Tottenham-supporterne om denne, og det kan jeg skjønne. I bunn og grunn en fin drakt, MEN: Klubben har vel aldri hatt en diagonalstripe i drakten, og her er det i tillegg brutt opp i mange striper. Det som virkelig fanger oppmerksomheten, er likevel den røde sponsorlogoen. Drakten hadde blitt finere med mørkeblå logo, uten tvil.

West Bromwich Albion

wba.jpg

En ganske streit Adidas-drakt med striper, men denne kommer over på den bra siden først og fremst fordi stripene er tilbake. Hvorfor de i det hele tatt ble tatt bort forrige sesong, er uforståelig.

DE DÅRLIGE

Everton

everton.jpg

De som designer draktene til Everton — uansett hvem de jobber for - virker å ha en stor forkjærlighet for et stort hvitt felt foran ved kragen. De funket ikke i 1984, det var heller ikke fint i 2010, men likevel kommer det altså tilbake i 2015. Kanskje grunnen er at laget gjorde det bra på 80-tallet med et slikt element?

Newcastle United

newcastle.jpg

Hvis du som designer skulle gått inn for å ødelegge Newcastle-drakten, ville du startet med dette: Sørge for å ha et slags felt som brøt stripene på fronten av drakten, plasserer en svært dominerende blå sponsorlogo på fronten, og i tillegg sørge for at ryggen ikke så ut som Newcastle i det hele tatt. Mission accomplished!

Norwich City

norwich.jpg

Norwich skal etter min mening ha gule overdeler og grønne bukser. Punktum. Det grønne feltet, og så en stor sponsorlogo som bryter opp store deler av det, blir bare stygt. I tillegg er det ikke noe felt på ryggen slik at det er mulig å se nummeret til spillerne. Nei, nei, nei.

Swansea City

swansea.jpg

Jeg bryr meg personlig ikke noe særlig om gullstriper og gulldetaljer på drakter, og jeg bryr meg heller ikke om at Adidas sier at stripene på denne drakten er i "kobber". Det fungerer uansett ikke, og blir ikke bedre av den svært dominerende sponsorlogoen.

Watford

watford.jpg

Watford er tilbake i Premier League, og gjør det med det som etter min mening er sesongens styggeste drakt. Det er alt for mye svart her. Hadde de svarte tverrstripene blitt tatt bort, kunne denne drakten fungert helt fint. Et godt eksempel på en overdesignet drakt.

DEN BESTE

West Ham United

West Ham førstedrakt.

West Ham United forlater Boleyn Ground etter denne sesongen, og gjør det med sesongens klart fineste drakt. Den har et klart retropreg, og peker tilbake til 60— og 70-tallet på en utmerket måte. Her fungerer alt, Hammers-supporterne har virkelig noe å være stolt av. Denne kommer til å bli en storselger, og jeg skulle gjerne sett denne som West Hams førstedrakt i flere sesonger framover.

HVA SYNES DU?