Slik fikk vi den nesten sensasjonelle problemstillingen at favoritt Kjetil Jansrud fikk ødelagt dagen (slik kan man omtale en fjerdeplass når omstendighetene er ille slik som i dette rennet), mens Aksel Lund Svindal gjorde det ingen kunne forlange: En ny bragd, en ubegripelig sjetteplass.

En merkelig norsk super-G-dag.

Og så kan vi lete etter helt nye superlativer, slike som ikke er blitt brukt om Aksel Lund Svindalk før. Hvis de fins.

Mulig?

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Allerede etter utfortreningen i Beaver Creek tirsdag ble spørsmålet stilt av konkurrenter, trenere og journalister. Hvordan kunne Aksel Lund Svindal kjøre så fort på ski, så kort tid etter den alvorlige skaden i oktober?Medisinsk oppfølging, hard trening, styrke og rutine, alt dette hører med i forklaringen. Men enda mer, en mental styrke som flere ganger har vist seg utenom det vanlige.

Nettopp han

Hvis noen skulle klare det Aksel Lund Svindal gjorde VM-åpningen, så måtte det være – Aksel Lund Svindal.

Og man må lure på hva de to norske fartsguttene er lagd av. Kjetil Jansrud tok OL-gull ett år etter at han fikk ødelagt et korsbånd, kompis Aksel har kommet sterkt tilbake etter stygge skader før og nå gjør han det igjen.

Enda mer ubegripelig enn første gang.

Egentlig skulle han på denne tiden skli rolig ned Nylendlia hjemme på Kjeller, som en første test av akillessenen og forberedelse til påskeferien i begynnelsen av april. Ikke jage hundredeler i Colorado.

De som dessuten sa at han var medaljekandidat i super-G, kan neppe ha ment det. Men de fikk nesten rett.

Følelsen

Aksel forklarte på forhånd hvordan det er når den gode følelsen er på plass. Den gjør løperen i stand til å tenke fart, fart, fart i hvert eneste moment under løpet. – Den følelsen har jeg ikke ennå, sa han.

Altså— en plass blant de 10-15 beste ville være storveis. Likevel gikk medaljepraten. Fordi Aksel har gjort det umulige før.

Og gjorde det igjen.

Kjetil Jansrud fikk en fortvilt opplevelse, der kjøringen ble for vilter og en skulderskade truer lørdagens utforrenn (skadens omfang ikke klar når dette skrives.)

Når du i utgangspunktet er favoritt, er tredjeplass en bitter pris betale. Det gjelder spesielt når årsaken er så åpenbar og følgene i verste fall store, også for resten av VM. En redusert Jansrud er ikke lenger utforfavoritt. Men fortsatt kandidat.

Nå kan vi være i den situasjonen at det er Aksel Lund Svindal som er vårt største håp i lørdagens utforrenn. Mens Kjetil Jansrud, verdens beste fartskjører denne sesongen, er i den posisjonen Aksel var foran super-G.

Håper han der frisk nok til å kjøre for fullt.