Det ble ingen sprintrevansje på Petter Northug fra forrige helgs 2. plass i Kuusamo på Lillehammer fredag.

For trønderen ble disket for en frekk manøver på toppen av siste bakken før mål da han presset seg inn foran en konkurrent.

DISKET: Juryen plasserte Petter Northug sist i semifinaleheatet etter en frekk manøver. Dermed glapp finaleplassen for trønderen. Foto: NTB Scanpix

Selv om Northug spurtet inn til 4. plass i semifinalen, ble han plassert sist av juryen.Men sett med norske øyne spilte det ingen rolle. For Pål Golberg fikset biffen og spurtslo Aleksej Petukhov (nummer to) og Finn Hågen Krogh (nummer tre) og sikret norsk seier.

— Det var kult å gjenta suksessen fra i fjor, sa en smilende Golberg til NRK etter seieren.

Vant i fjor, vant i år

Forrige sesong vant han 15 kilometer klassisk på samme sted. Denne gang våknet den gamle sprinteren.

— Med en fortid som sprinter burde jeg klare å hevde meg. Det er moro å beherske både distanser og sprint. Jeg visste jeg hadde god glid i dag, og jeg visste hva Finn skulle gjøre. Så jeg måtte ha ryggen hans før siste bakken. Etter det var det opp til meg selv, sa Golberg til kanalen.

Sprinten åpner en minitour som fortsetter lørdag og avsluttes søndag. Nå ligger Golberg godt an med drømmestarten.

— Det er garantert mange som er revansjesugne når vi starter i morgen. Men jeg er i god form selv og kommer til å ha store ambisjoner i morgen. Jeg trives godt på Lillehammer, sier Golberg.

Norge stilte med ti herreløpere i verdenscupsprinten på Lillehammer fredag.

Russeren Sergei Ustiugov vant prologen foran Finn Hågen Krogh. Petter Northug klokket inn på en 4. plass.

I alt ti norske herreløpere toik seg videre til finalene: Hågen Krogh, Northug, Pål Golberg, Eirik Brandsdal (som vant sprinten i Kuusamo sist helg), Sjur Røthe, Andeds Glørsen, Niklas Dyrhaug, Ola Vigen Hattestad og Emil Iversen.

Blant dem som aldri klarte å nå kvartfinalen finner vi Dario Cologna.

Johnsrud Sundby med kvart-exit

Petter Northug tok seg greit videre til semifinalen. På oppløpet "spaserte" han nærmest over mål etter å ha tråkket litt på gassen inn på oppløpet.

Martin Johnsrud Sundby fikk det tøft i kvartfinalen, og røk ut. Eirik Brandsdal avanserte til semi sammen med russeren Aleksei Petukhov.

Petter Northug la seg demonstrativt sist ut fra start i semifinalen som i kvartfinalen. Men skistjernen avanserte og posisjonerte seg slik at han kom greit inn i spurten. Men han fant aldri helt rytmen inne på oppløpet og gikk over mål som fjerdemann.

Men juryen straffet Northug, som dermed ikke fikk muligheten til å revansjere sprintfinaletapet for Eirik Brandsdal i Finland sist helg.

I kvinnenes sprint ble det firedobbelt norsk da Marit Bjørgen vant foran Celine Brun-Lie og Heidi Weng.

— Jeg er veldig glad nå. Dette var en flott dag. Jeg må igjen sende en takk til smørerne mine. Jeg har hatt fantastiske ski i det siste, sa Bjørgen da hun ble intervjuet på engelsk etter seieren på hjemmebane.

PS! Sprinten er en del av en minitour som arrangeres på Lillehammer denne helgen.

VERDENSCUP LILLEHAMMER:

Fredag: Sprint (fristil)

Lørdag: 10 km (fristi)l

Søndag: 15 km jaktstart (klassisk)