I Lillestrøms 99-årsjubileum, etter 42 år i toppdivisjonen, skjelver den tidligere storklubben. LSK står på kanten av stupet før møtet med Vålerenga. Og de kan bare glemme en hjelpende hånd fra Oslo øst.

— Det tror jeg ikke de regner med å få selv heller. Med tanke på den situasjonen de er i, begge klubbene egentlig, så er tre poeng alt jeg tenker på. Alt annet gir jeg blaffen i. Men så klart, det står mer på spill denne gangen, sier Mohammed "Moa" Abdellaoue til Aftenposten.

31-åringen har ikke har all verdens til overs for søndagens motstander.

Trives bedre mot enn i

— Jeg er ikke ofte i Lillestrøm, jeg har ikke noe behov for det. Jeg har det fint i Oslo, jeg. Jeg har vært i Lillestrøm et par ganger, men jeg holder meg heller her det er trygt, sier Vålerenga-profilen og flirer.

Moa jubler for to mål i 3-0-seieren over Lillestrøm på Åråsen i 2008. Foto: NTB Scanpix

Han trives bedre mot Lillestrøm. I 3. serierunde i 2008 fikk han sin VIF-debut fra start mot nettopp LSK på Åråsen. Og spissen svarte med to mål. Han sier han har flere gode minner enn dårlige fra kampene mot Lillestrøm. Og han vet inderlig godt hva disse kampene handler om. De lever sitt eget liv. I tillegg spiller bortelaget for eksistensen denne gangen.

Det er ventet opp mot 20.000 tilskuere, flomlys og kjølig høstluft. Endelig fotballfest i Oslo.

— Jeg gleder meg veldig. Det bygger seg alltid opp før disse kampene mot Lillestrøm, det betyr litt ekstra. Det kommer masse folk, det skal vi utnytte, vi får energi av det, sier 31-åringen som selv har puttet på fem seriemål i år, og sier han er på rett vei etter et trøblete VIF-år, etter hjemkomsten i fjor.

— Blir en krig

— Hva er annerledes med denne kampen sammenlignet med kamper mot andre lag?

— Man får ikke mer enn tre poeng ved seier, så vi forbereder oss på vanlig måte. Men for klubben, supporterne og spesielt spillerne som har vært i klubben lenge, betyr det ekstra mye. Det har med historien å gjøre. For folk som er vokst opp med denne rivaliseringen, er det noe eget å møte Lillestrøm. Det er sånne kamper man bare må glede seg til.

Arne Erlandsen og Lillestrøm spiller for tilværelsen når de møter Vålerenga på Ullevaal søndag. Foto: NTB Scanpix

Moa har spilt lenge nok i Vålerenga til å ha "hatforholdet" i blodet.— Tapene mot Lillestrøm tar ekstra lang tid å fordøye. Men man husker kampene bedre enn andre kamper. Denne gangen er det mer på spill enn tidligere. Det har vært mye skriverier i forkant, begge lag har hatt en litt tung sesong. Som spiller har man alltid hørt om disse "hatoppgjørene". Selv har jeg opplevd mange av dem, jeg er vokst opp med disse kampene, og har fått merke det som spiller også. Det er mye rart som skjer. Hva som har skjedd i andre kamper har lite å si når det kommer til disse kampene. Det blir en krig og vi må sørge for å stille opp, sier VIF-spissen.

Håper på overkjørsel

— Som Vålerenga-spiller, vil det være kult å kunne bidra til å sende Lillestrøm ned?

— For å være ærlig så er Vålerenga det eneste jeg tenker på, uansett hvilken situasjon Lillestrøm er i. Jeg tenker ikke så mye på hva som kan skje, nedrykk eller ikke. Oppgjørene mellom Vålerenga og Lillestrøm er bra for norsk fotball, vi trenger flere slike kamper. Det gjelder for alle. Men når vi er utpå der så tenker vi kun på å ta tre poeng, svarer Moa.

VIF-trener Ronny Deila på Valle lørdag. Foto: Rolf Øhman, Aftenposten

VIF-trener Ronny Deila, som har overtatt roret tidligere enn først planlagt, sier dette før bataljen på Ullevaal:— Det blir en tett og tøff kamp. Men vi har den ekstra ferdigheten som trengs. Vi må matche Lillestrøm på det de er bra på, så få frem vår egne ferdigheter. Forhåpentligvis kjører vi over Lillestrøm, sier Deila til klubbens hjemmeside.

Avspark på Ullevaal er klokken 18. Hør siste episode Av Aftenpodden Sport hvor nedrykksstriden, drapstrusler og Johaug er tema: