Parolen fra vikarierende hovedtrener Ola By Rise var klinkende klar i går: Hold nullen! Virkemiddelet var like enkelt. Trekk ned flankene og spill trygt, enkelt og klokt. Rosenborg skulle forholde seg til motstanderen som om det var en mesterligakamp. Det var mer enn godt nok mot Viking, som på slutten så ut som det ga opp å score mål foran sitt eget publikum.

— Vi satte fokus på det defensive. Det var der vi måtte starte for å gjenvinne selvtilliten. Holder vi nullen så vinner vi gjerne kampene, for Rosenborg scorer nesten alltid, sier Erik Hoftun og legger til:

— Nå må vi ikke glemme dette når serien starter.

Kapteinen argumenterer til og med for å trekke ned flankespillerne hjemme på Lerkendal i gitte tilfeller.

— Om vi trekker flankene 15-20 meter lenger ned, så kan det være et like godt utgangspunkt for å starte angrep. Poenget er at vi må bli mer kyniske defensivt.

— Hvorfor velger dere dette trekket når Nils Arne ikke er til stede?

— Vi går overhodet ikke bak ryggen på Nils Arne. Han har vært like opptatt av alle baklengsmålene som noen av oss andre. Og det er ikke et mer defensivt Rosenborg jeg ønsker, men et fornuftigere.

— Dere la også inn en lengre defensiv treningsøkt på fredag, i sjefstrenerens fravær?

— Ja. Og defensiv trening må vi ha mer av fremover, varsler Hoftun.

Lettet stemning

Mens Adresseavisen intervjuer kommer Arni Arason og slenger frem keeperlabben til Hoftun:

— Null!, sier Erik.

— Endelig!, svarer Arni.

Det var den korteste replikkvekslingen i Rosenborg-garderoben i går, men den inneholdt mye følelse. 17 kamper på rad med baklengsmål, ni av dem med både to, tre og fire baklengs, har ergret spillerne voldsomt. Ikke minst Erik og Arni som hver på sin måte er ekstra ansvarlige for å holde buret rent. Derfor var lettelsen så stor.

— Jeg merker at det er mange glade rosenborgere rundt meg her nå. Stemningen er lettere enn på svært lenge. Vi har hatt mange tunge stunder etter kamp. Det har vært ergerlig å slippe inn så mange mål.

— Har dere begynt å miste trua?

— Vi går hele tiden med trua på at vi er gode, men når vi går på kamp etter kamp med baklengsmål, så gjør det noe med oss. I vinter har vi resignert når vi har møtt motgang. Vi har blitt en medgangslag. Det er uvant Rosenborg, for vanligvis pleier maskina å male ufortrødent videre i forvissning om at vi lykkes til slutt.

11 på rad?

Rosenborg har opplevd alt fra å vinne 4-0 til å tape 0-3 i den årlige generalprøven i Stavanger. I fjor tapte laget 3-4 på Stavanger Stadion i seriepremieren, og det førte til mange spørsmål rundt den defensive organiseringen. Om 14 dager møtes lagene her igjen.

— Det lå litt ekstra prestisje i denne kampen. Vi spiller veldig mange privatkamper gjennom vinteren. Et møte mellom seriemester og cupmester er noe ekstra.

— Kan vi begynne å snakke om 11 på rad nå?

— Vi kan begynne å snakke om å være med i teten. Dette var en bekreftelse på at vi kan. Om vi er tilbake der vi var, tør jeg ikke si, men det gjør godt å vinne den siste kampen før det starter.