Se alle spillernes ritualer lengre ned i saken

BUDAPEST (Aftenposten.no) Det er mange «rare» håndballjenter, men ingen slår Ida Alstad. Hun må gjennom 12 punkter før kamp.

– Å nei, må vi snakke om det, sier Ida Alstad og blir en anelse brydd da vi spør henne om hun har ritualer før kampene. Men hun går likevel med på å utlevere raritetene sine.

Direkte kl. 20.30: Norge-Sverige

– Da jeg kom til Midtjylland, begynte jeg å jage unna folk for å få ritualene til å stemme. De skjønte jo ingenting. Mye av det jeg gjør tenker jeg ikke på engang. Det ligger bare i ryggraden og er blitt en vane. Men det stresser meg ikke. Dette er enkle ritualer, og de setter meg i riktig modus før kampene. Jeg er ikke av den typen som blir satt ut hvis jeg ikke får tak i riktig sjokolade før kampen, og jeg tror ikke på høyere makter. Det er mange som har mange ritualer. Det er bare ikke så mange som vet om det. Når jeg får gjort ritualene mine, går det på autopilot, forteller Ida.

Alstads 12-punktsliste

Ida Alstad (t.v) er veldig nøye i forberedelsene til kamper. Foto: NTB scanpix

1. Før oppvarmingen skal starte må jakke og flaske være på stol nummer fire fra midten.2. Alltid først i køen på pådragene på oppvarmingen og skyter alltid det første skuddet til høyre.

3. Den første sangen må settes på når laget er på vei inn i bussen. Det er bare jalla, 90-tallets store helter. Det får henne i godt humør.

4. Må alltid ha tre langpasninger bak ryggen før hun skyter på målvakten.

5. Må trikse med ball sammen med Camilla Herrem under oppvarmingen og må greie 20. 6. Må ha kaffe før kamp.

7. Må sitte i et hjørne av garderoben.

8. Må stå sammen med Mats Olsson under den siste taktikkpraten i garderoben.

9. Må slå fem ganger i garderobedøren før hun går ut.

10. Må stå som nummer tre i køen før laget løper inn.

11. Må ha kyss, klapp og klem med Heidi Løke når lagene er på banen.

12. Oppsummerer taktikkmøtet når det andre lagets nasjonalsang spilles.

Skeptisk Egil Søby

– Jeg kjenner til de greiene. I min ungdom trodde jeg at jeg måtte ha på en spesiell bukse. Så møtte jeg Stein Johnson (avdød trenerlegende). Han fortalte meg at resultatene hadde ikke noe med buksa å gjøre. Så sluttet jeg med det – og ble bare bedre og bedre.

– Er ritualer bare bortkastet?

– Det kan være både positivt og negativt. Det handler om å forankre gode opplevelser i hjernen. Har du scoret 15 mål, kan du banke deg litt i pannen. Banker du neste gang, kan den positive opplevelsen dukke opp igjen.

– Men hvis det går dårlig?

– Det viktigste for en idrettsutøver er å akseptere. Det går ikke alltid som forventet. Og det beste er å ikke ha ritualer. Tankemåten er for så vidt riktig, men det er bortkastet energi. Kommer du for sent til hallen en dag og ikke får gjort tingene dine, hva da? Ritualer må ikke bli en belastning. Oppvarmingsmønster er noe helt annet. Det er bra. Fast plass i garderoben er bare tull, sier medlemmet av gullfireren i kajakk fra 1968. ## Svele måtte løpe sist inn

Tidligere landslagsspiller Bent Svele synes ikke det gjør så mye at jentene har noen greier i forbindelse med kampene – bare det ikke tar overhånd.

– Det handler om å få den mentale roen. Alle har sine individuelle forberedelser. Noen hater å få beskjed om hvor keeper er dårlig. "Ikke skyt ned!" Det eneste ordet du husker er ned. Så skyter du ned, sier TV 2-eksperten, som må innrømme at han også hadde sine spesielle greier.

– Jeg måtte løpe sist inn i hallen. Ellers ble det bare tull. Andre måtte ha på seg spesielle sokker, sier mannen som var med på Urædds storlag.

— Har du noe som får deg i modus til kamp, er det greit. Men det må ikke bikke over. Som på det meste ellers i livet må det være en balansen.

Alstad er ikke alene

Dette er hva spillerne skal gjennom før fredagens semifinale mot Sverige:

Karoline Dyhre Breivang: Må alltid pusse tennene før kampen. Hater å ha «flakk» på tennene. Må ha god smak i munnen. Før måtte hun knyte høyre lisse før venstre, men kuttet ut etter å ha strøket til lappen en gang og brukket armen den andre gangen.

Maja Jakobsen: Må knytte skolissene tre ganger under oppvarmingen. Skoene må sitte godt.

Nora Mørk Foto: NTB scanpix

Nora Mørk: Hadde noen greier før, men har lagt det bort. Ville ikke bli vippet av pinnen hvis ting ikke er i orden. Heidi Løke: Spiller alltid med tyggis. Tidligere ritual var at pappa alltid ringte to timer før kamp.

Camilla Herrem hører gjerne på Michael Jackson. Foto: NTB scanpix

Camilla Herrem: Må alltid høre tre spesielle sanger i bussen på vei til kamp. Starter med «Black And White» med Michael Jackson. Fortsetter med «Viking e tebage» med Kjartan Salvesen og avslutter med «I got a feeling» med Black Eyed Peas. Emily Sando: Har lagt de greiene litt fra seg. Var mer opptatt av det før, men følte at hun var i ferd med å bli litt smågal. Men må fortsatt ha på seg den samme sportstoppen. Ingen favorittlåt i musikk, men fast spilleliste som går. Har fast plass i garderoben, men det var mest fordi alt var opptatt.

Veronica Kristiansen: Må sitte rett før kampen starter, men det er mer av praktiske årsaker når treningsdressen skal av. I Vipers-tiden leste hun alltid selvlagde dikt for lagvenninnene før kamp. Egner seg visstnok ikke på trykk!

Betina Riegelhuth: Har småting i forbindelse med oppvarmingen. Må gjøre ting i riktig rekkefølge. Rytmen må følges. Pushups og situps i et spesielt antall. Må ha musikk som setter henne i stemning. Lykkesports-BH’n må på plass.

Linn-Kristin Riegelhuth Koren: Må ha flette i håret. Betegner seg ellers som «normal».

Pernille Wibe: Ikke overtroisk, men har laget rosa stripe i håret under EM.

Emilie Hegh Arntzen: Har ikke fokus på ritualer av den enkle grunn at hvis noe går galt, så kan man bli satt ut.

Sanna Solberg: Må spille med oransje sports-BH.

Silje Solberg: Må ha sitt spesielle energipulver. I tillegg må Stine Bredal Oftedal som den siste klappes før laget går på banen

Stine Bredal Oftedal: Betegner seg selv om kjedelig på området. Har ingen "hang ups".

Ida Bjørndalen Karlsson: Har ikke spesielle ritualer.