DÜSSELDORF, TYSKLAND 20090211:Landslagstrener Egil Olsen på kamparenaen før privatlandskampen i fotball mellom Tyskland og Norge onsdag kveld. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Foto: Poppe, Cornelius

En humoristisk landslagssjef uttalte at Norge hadde 17,67 prosent sjanse for seier over verdenstoeren da han snakket med pressen på Gardermoen før avreise til Düsseldorf mandag.

Men klokken 22 i kveld gjorde Norge og Drillo alle forhåndstips til skamme etter Christian Grindheims matchvinnende scoring, og 1-0 borte mot et toppet Tyskland. Et resultat som gjør at 66-åringen trolig kommer til å bli genierklært i den norske pressen i dagene som kommer.

— Jeg hadde troen på at det var mulig, men jeg synes vi hanglet litt i forsvar. Kvaliteten på avslutningene var litt dårlig, derfor blir det bare ett mål , sier Drillo til TV 2 Sport.

— Vi vinner fortjent. Jeg er ikke fornøyd med tempo i forsvar, sa en fornøyd landslagssjef på pressekonferansen etter kampen.

For spillet som Norge leverte i privatlandskampen mot Tyskland - spesielt før pause - sto det virkelig respekt av. Laget gjorde som sjefen Drillo sa, og jobbet knallhardt i midtbaneleddet og var kompakte i forsvar gjennom hele kampen. Og vant de ballen, så dro de til med flere susende kontringer med mange spillere og godt ettertrykk.

Vertene åpnet imidlertid best på LTU Arena, og styrte kampen det første 10-15 minuttene. Tyskerne fikk sin første store sjanse etter ti minutter. En corner fra høyre ble slått inn i feltet, og rett på hodet til Miroslav Klose. Bayern-stjernen valgte å heade ballen ned til en Mario Gomez som sto helt alene på bakerste stolpe. Stuttgart-spilleren fikk stå helt alene da han avsluttet, men satte forsøket sitt over målet til Rune Allmenning Jarstein.

Web-TV:

Norge styrte spillet

Tre minutter senere kom det første eksempelt på hvordan Drillo vil spille. Norge vant ballen høyt, og Helstad ble spilt fri og kom alene mot Mertesacker. Le Mans-proffen fintet, og avlsuttet, men skuddet gikk via Tyskland-stopperen og ut til corner.

Minuttet senere fikk Norge sin andre store sjanse. Per Ciljan Skjelbred fikk ballen et par meter utenfor vertenes 16-meter, og klinte til. Det knallharde skuddet skapte problemer for René Adler, som måtte gi retur. To norske spillere stormet til for å ta ballen, men sto i offside.

Norge fortsatte å styre spillet – mot alle forhåndstips – og fikk nok en god overgangsmulighet etter 20 minutters spill. Formspilleren Daniel Braaten viste noen av driblekunstene sine, og drillet fullstendig rundt på Mertesacker, som måtte ty til ulovlige midler, og meide kantspilleren i bakken. Det så ut som en soleklar straffe, men dommeren bare vinket spillet videre.

Tent av den gode innledningen presenterte Morten Gamst Pedersen seg et par minutter senere. En ball ble slått inn i felter, og Blackburn-proffen headet ballen ned til Helstad foran mål. Han stupheadet ballen mot kassa, men Adler klarte å få fistet ballen over mål.

(Artikkelen fortsetter)

Daniel Braaten blir snytt for straffespark i denne situasjonen i første omgang. Den norske seieren kunne vært større (Foto: Scanpix)

Philipp Lahm, som av Drillo har blitt beskrevet som et svakt punkt hos Tyskland, bestemte seg så for å ta ansvar etter 29 minutter. To ganger i løpet av kort tid dro han av norske forsvarere innenfor feltet og avsluttet. Det første forsøket ble blokkert. Det andre gikk få centimeter utenfor Jarsteins venstre stolpe.

Frustrerte hjemmefans

Det var det nærmeste vertene kom i første omgang, til stor frustrasjon fra brorparten av de 45.000 tilskuerne på LTU Arena. Hjemmefansen begynte å bue midt i første omgang, og dro virkelig til da dommeren blåste for pause. De var slettes ikke imponert av hva laget som ligger som nummer to på FIFA-rankingen hadde fått til mot Norge før hvilen.

Det tok ikke lang tid før publikum presenterte pipingen sin etter pause heller. Tyskland fikk frispark fra rundt 20 meters hold. Vertenes største stjerne og kaptein Michael Ballack tok dødballen, men smelte ballen høyt over det norske målet til stor fortvilelse fra hjemmesupporterne.

Etter 56 minutter viste nok en gang en god Braaten seg frem. Han ble spilt frem av Helstad, og fosset ned mot dødlinja og la inn. Det var flere norske spillere i feltet, men ballen havnet hos en tysker som fikk klarert.

To minutter senere fikk vertene sin største sjanse så langt i kampen. Gomez fikk avsluttet innefor feltet til Norge. Ballen hadde retning i hjørnet på det norske buret, men Jarstein kastet seg ned, og fikk slått ballen til hjørnespark.

I kampens 63 minutt sørget Christian Grindheim for jubel blant de 100-200 norske supporterne i Düsseldorf. Gamst Pedersen fikk ballen ved dødlinja etter en norsk dødball, og smelte ballen hardt inn foran mål. Helstad bommet på sitt skudd, men den trillet helt inn til Grindheim på bakerste stolpe. Heerenveen-proffen gjorde ingen feil, og skled enkelt ballen inn i det tomme buret.

Norge fortsatte å være gode, og da klokka rundet 72 minutter fikk Gamst Pedersen ballen. Han avanserte mot vertenes 16-meter, og klinket til. Adler var imidlertid godt med, og reddet enkelt forsøket fra kantspilleren.

1-0 kunne vært 2-0 tre minutter senere. Skjelbred fikk ballen av Grindheim 18-19 meter fra målet til Tyskland. Han dro seg til siden, og hentet frem høyreslegga. Det knallharde skuddet gikk til RBK-spillerens store fortvilelse like utenfor det venstre krysset til Adler.

Martin Andresen prøvde seg på et lite kunststykke åtte minutter før slutt. Norge fikk et frispark litt inne på vertenes halvdel. Vålerenga-spilleren bestemte seg for å prøve å lobbe over Adler, men ballen gikk like over mål.

Frustrerte tyske spillere virket maktesløse mot slutten av kampen, og klarte ikke å true målet til Rune Allmenning Jarstein. Dermed kunne Norge juble over sin første seier siden Malta ble slått 4-1 på bortebane 21. november 2007. Det forrige landslagsåret begynte begredelig spill, og svake 0-3 borte mot miniputten Wales. Fasiten ble null seiere på åtte landskamper under 2008-sesongen. Nå kan Norge endelig legge den marerittsesongen bak seg.