Sammen med FIFAs visepresident Angel Maria Villar (Spania), og Worawi Makudi (Thailand) og Michel D’Hoogh (Belgia) fra FIFAs eksekutivkomité. er den tyske fotball-legenden satt under etterforskning av det internasjonale fotballforbundets egen etiske komité. Dette for deres rolle i tildelingen av de to neste verdensmesterskapene, som skal avholdes i Russland i 2018 og Qatar i 2022. Det skriver flere internasjonale medier torsdag ettermiddag, deriblant britiske BBC og Daily Telegraph.

Benekter anklager

69-åringen var en av 22 menn i FIFAs eksekutivkomité som var med på å bestemme hvor fotball-VM skal avholdes om fire og åtte år. Etterforskningen er i et ledd av arbeidet Michael Garcia har foretatt de siste årene. Sjefen for FIFAs etiske komité publiserte tidligere denne måneden en rapport med bakgrunn i en to års granskning på prossesen da Russland og Qatar ble tildelt hvert sitt VM.

I forrige uke bekreftet Garcia gjennom en pressemelding at flere individer er under etterforskning som følge av funnene i hans rapport, og nå hevder altså britiske medier å vite at minst fire FIFA-topper er i komitéens søkelys.

Michel D'Hooghe benektet alle anklager ovenfor Sky Sports torsdag ettermiddag. Han mener at hans navn er trukket inn i saken som følge av at han bare måtte avklare noen kjente tilfeller med Garcia og hans sønns jobb på et privat qatarsk sykehus. Dette blir ifølge D'Hooghe beskrevet som en ren medisinsk avgjørelse uten involvering av han selv og uten noen sammenheng med Qatars VM-bud.

Ble utestengt tidligere i år

Det er ikke første gang Franz Beckenbauer er i FIFAs etiske komités søkelys i år. Foran sommerens VM bleBeckenbauer, som har vunnet VM-gull både som spiller og trener for Vest-Tyskland, utestengt i 90 dager for å ikke å ha samarbeidet i etterforskningen av tildelingen av Qatar-VM.

– Beckenbauer er foreløpig utestengt i 90 dager på grunn av et tilsynelatende brudd på FIFAs etiske regelverk. Bruddet er relatert til at Beckenbauer avviste å samarbeide med en etterforskning utført av den etiske komiteen, tross gjentatte forespørsler om hans hjelp, uttalte FIFA da VM i Brasil startet i juni.

The Guardian skrev at 68-åringen komi fokus etter at Sunday Times avslørte e-poster som viste at hemmelige utbetalinger hjalp Midtøsten-nasjonen til å få VM.

Beckenbauer har ikke vært villig til å avsløre hvilket land han stemte på i avstemningen for 2022. Han hevder også at grunnen til at han ikke samarbeidet med Garcia fordi han ikke forsto alle spørsmålene på engelsk som ble sendt til ham.

To uker etter å ha blitt nektet tilgang til VM-kampene i Brasil, ble utestengelsen opphevet.