— Jeg er stolt over å ha gjennomført.

Kreftrammede Katrine orket ikke å si så mye mer da hun kom i mål i New York Marathon.

Hun overlot deretter pratingen til Helle Aanesen, som fulgte henne hele veien på maratonløpet i dag. - Jeg er nesegrus av beundring, fortsetter Aanesen på telefon fra New York

— Hun har hatt en tung dag, men har holdt humøret oppe og smilt seg gjennom hele løypa. Dette er ei veldig tøff maratonløype, sier den daglige lederen i Aktiv mot kreft.

- Blåste hatter og høy

— Nå går vi i New York med store medaljer rundt halsen. Katrine er så sliten at hun ikke orker å prate, sier Helle Aanesen.

Hun løp sammen med Engebretsen i det 42 km lange løpet, der forholdene var veldig tøffe.

— Det blåste hatter og høy, sier Aanesen.

Katrine Engebretsen er kvinnen som til Aftenposten lørdag fortalte om føflekken som tilsynelatende var ufarlig, men som viste seg å være ondartet. Få år etter at den ble oppdaget i 2010, hadde hun spredning fra topp til tå. Legen ga beskjed om at hun måtte skrive testamente og gjøre det hun ønsket å gjøre nå. Hun ville løpe maraton.

Katrine Engebretsen fikk medalje etter gjennomført maraton. Foto: NTB scanpix/Helle Aanesen

Etter debuten i København i mai fullførte hun søndag sitt livs andre maratonløp. Hennes historie har rørt mange. Mange har skrevet kommentarer på nettet og ønsket henne lykke til.

Bena lystret ikke

— Vi kom i mål på omtrent 4.40, men det var så mye vind. Katrines ben lystret ikke helt. Det var ikke den aller beste bendagen i dag. Derfor løp vi og gikk, løp og gikk, sier hun.

— Katrine har vært supertapper i hele dag. Vi har hatt det veldig fint. Dette har vært en stor opplevelse for begge, legger Aanesen til.

Imponert over Katrine

Jack Waitz så de to kvinnene over mål, men rakk ikke å ta dem i mot før de forsvant i mengden.

Katrine Engebretsen sammen med mannen Freddy. Foto: Privat

— Det er jeg litt lei meg for. Jeg var sammen med Katrines mann Freddy under løpet. Jeg er kjempeimponert over henne. Hun avsluttet en kreftbehandling bare for 14 dager siden.Mer enn 500 nordmenn deltok i denne styrkeprøven.

— Det morsomme er at både vinner av dame- (Mary Keitany) og herreklassen (Wilson Kipsang) løp med logoen til Aktiv mot kreft, sier Waitz.

Hans kone Grete vant New York Marathon ni ganger, og stiftet Aktiv Mot kreft sammen med Aanesen.

Sjefen imponert

— Katrine Engebretsen er utenom det vanlige. Når en kollega blir rammet på denne måten, blir vi alle engasjerte, sier Sturla Henriksen, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Han er sjefen til Engebretsen, og imponert over det hun får til.

— Alle de ansatte fulgte med henne på hvordan det gikk med henne i New York Marathon søndag, ikke minst med tanke på den sykdommen hun har.

Flere henger seg på

— Katrine gjør et sterkt inntrykk på oss alle. Derfor tok ildsjeler hos oss initiativet til at vi skulle delta i Oslo Maraton i høst. Halvparten av de 55 ansatte stilte opp på ulike distanser. De måtte betale et beløp for antall gjennomførte km, og så doblet Rederiforbundet den summen. Vi ga 25.000 til Aktiv mot kreft, sier han.

Henriksen løp selv full maraton, og det hadde han bare gjort én gang tidligere, i det «forrige århundre» som han selv sier.

— Vi ble så imponert da Katrine løp Oslo maraton i høst. Hun er en usedvanlig blid og flott jente. Selv i en situasjon med en alvorlig diagnose, viser hun en livskraft og livsglede som er inspirerende. Det gjelder både for dem som er i samme situasjon, og andre som er så heldige ikke å være rammet.

Har skapt engasjement

Henriksen forteller at det var sterkt da sjefssekretæren tidligere i år kom til ham og fortalte at hun ville løpe København Marathon.

— Det var på et tidspunkt da hun ifølge legen ikke skulle være i live. Hos oss har hun skapt et stort engasjement. Vi ble etter hvert en stor gjeng som løp, sier Henriksen. 58-åringen måtte også trene søndag hjemme i Norge, mens Engebretsen gjorde seg klar til drøye 42 km i New York, sammen med 50.000 andre, av dem over 500 nordmenn.