Bør toppidrettsutøvere ta kosttilskudd?

Det debatteres i Sverige to uker før ski-VM starter i Falun.

Bakgrunnen er at Det svenske idrettsforbundet har valgt å advare landets utøvere fra å ta kosttilskudd. Dette gjelder alt fra mosjonister til rikets ypperste medaljesankere. Et sunt, balansert og riktig kosthold er mer enn nok, mener de.

Dette førte til protester fra flere hold, blant annet langrennslandslagets hovedtrener Rikard Grip.

Han kaller holdningen gammeldags, feil og direkte villedende.

— Om Sveriges skiløpere skulle fulgt idrettsforbundets formaninger om at kosttilskudd ikke behøves under harde treningsperioder, ville medaljesjansene i årets VM vært betydelig dårligere, skrev han i en kronikk i Expressen, sammen med langrennssjef Johan Sares og Lars Fins, konsernsjef i helsekjeden Life.

Per Elofsson, en av verdens ypperste langrennsløpere i starten av dette årtusenet, reagerer også. Han mener at kosttilskudd kan være det som avgjør om du får en forkjølelse eller ikke, og at det igjen kan være forskjellen på suksess og middelmådighet.

- Vann og vanlig mat holder

Men alle er ikke enige i at rådene fra Idrettsforbundet er dårlige.

Skiskytterprofilen Björn Ferry, kjent for å være ganske så frisk i frasparkene når han uttaler seg, mener både innleggene fra Elofsson og Grip bommer på mål.

— Vann og vanlig mat holder hele veien. Det holdt til OL-gull for meg, og det har holdt til 11 VM-gull for kona mi, Heidi Andersson, skriver han i en blogg hos SVT (Andersson er verdensmester i håndbak).

Ferry sier at han i flere målinger har levert dobbelt så høye verdier av flere vitaminer og mineraler som det helserådene anbefaler.

— Når jeg snakker om vanlig mat, snakker jeg om kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, osv. Ikke hamburgere og pommes frites, som Skiforbundet stolt reklamerer for. Jeg kan forstå at man sliter med overvekt og næringssvikt om man følger de kostholdsrådene, skriver han videre.

- Snylter på deres rykte

At langrennslandslaget lar seg sponse av hurtigmatkjeden McDonalds har tidligere skapt reaksjoner.

Olympiamesteren mener Skiforbundet har ofret noen verdier i jakten på sponsorkroner. Han mener at Skiforbundets sponsorer Vattenfall (fyring med kull), McDonald´s (hamburgere) og Life (ifølge Ferry virkningsløst kosttilskudd) ikke er noe å profilere.

— Jeg håper at Kalla, Hellner, Haag og Jönsson får godt betalt for å la forbundets sponsorer snylte på deres gode rykte, skriver Ferry.