Justyna Kowalczyks form denne sesongen har bidratt til spekulasjoner om den polske skistjernens fremtid i skisporet.

Etter at Kowalczyk besvimte under Tour de Ski-avslutningen i januar, oppfordret den polske avisen Fakt 32-åringen om å legge opp.

Nå skriver Kowalczyk selv om spekulasjonene i en kryptisk Facebook-oppdatering.

— Jeg forventer spørsmål i Falun, innleder hun.

— Jeg ønsker å starte i mitt fjerde OL. Jeg ønsker å ta en medalje for tredje gang. Veien til det målet vil bli utradisjonell. Etter Falun starter jeg et nytt kapittel.

Kowalczyk bekrefter i Facebook-meldingen at hun akter å starte i Vasaloppet og Birkebeinerrennet, noe som ble kjent allerede mandag.

— Resten av planen vil bli gjort tilgjengelig på mandag, legger hun til.

Går kun et verdenscuprenn til

Kowalczyk vil vært 35 år ved neste vinter-OL, som arrangeres i Pyongchang, Sør-Korea i 2018. Kowalczyk har denne uken fortalt polske medier at hun ikke kommer til å gå flere verdenscuprennet denne sesongen, med unntak av sprinten i Drammen 11. mars.

Kowalczyk er altså svært hemmelighetsfull hva angår videre planer, men å satse mer på langløp de neste årene virker som et tenkelig alternativ.

De mest prestisjetunge langløpene, blant dem Vasaloppet og Birkebeinerrennet, har de siste sesongene vært organisert under paraplyen «Ski Classics»

Tror ikke Bjørgen vil satse på langløp

NRK-kommentator Jann Post ser ikke bort fra at Kowalczyk, eller andre verdenscupstjerner for den saks skyld, velger å stille i flere langløp neste sesong.

— Jeg tror Kowalczyk ønsker å teste det ut denne sesongen. Neste år vil det nok være høyaktuelt med langløp for mange løpere, siden det er en mesterskapsfri sesong, og mange nok har lyst til å prøve det, sier Post til Aftenposten.

- Hvordan anser du Kowalczyks muligheter til å vinne langløp, som for eksempel Vasaloppet?

— Vasaloppet blir kanskje hardest for henne. Men hun har såpass god kapasitet, at hun kan vinne allerede i år, sier Post.

Kowalczyks mangeårige erkerival Marit Bjørgen, har også måttet tåle spekulasjoner om sin langrennsfremtid. Mandag sa Bjørgen til Aftenposten at «det ikke er noe tema» å legge opp.

Post tror ikke Bjørgen vil prioritere langløp, selv om han mener at hun «hvert fall ville vært god nok».

Foreløpig er imidlertid både Kowalczyk og Bjørgen blant de største stjernene i verdenscupsirkuset