HOLMENKOLLEN: Synnøve Solemdal og alle de andre skiskytterne vet nøyaktig hva som skal til for å skyte såkalt fullt hus.

— Alle som driver med dette er teknisk gode nok til å treffe den svarte skiva, sier Synnøve Solemdal.

Tanker som teller

Det er det som skjer i hodet som avgjør om det blir tilleggsminutter, strafferunder eller ekstraskudd. For 26-åringen fra Tingvoll hender det at tankene flyr ukontrollert på standplass. Noen ganger er det helt tilfeldige hendelser, eller hvordan publikum er og andre ganger er det en sang, en låt som har satt seg fast.

Når låten har satt seg fast og kommer lurende på siste stående betyr det ofte trøbbel for Solemdal.

— Så da er det bare å håpe på at det ikke dukker opp noen sanger på sprinten i morgen, sier hun.

20 sekunder som gjelder

Solemdal er en av fire norske jenter som skal ut på VMs andre øvelse lørdag formiddag. Det er sprint med påfølgende jaktstart det handler om. På sprinten er det sjelden mulig å få en topplassering med mer enn ett bomskudd.

Slik beskriver hun en perfekt skyting.

— Når jeg går inn til standplass skal jeg holde fokus. Jeg skal bare se for meg blinken. Når du har rett fokus og andre tanker ikke kommer lurende handler det bare om å treffe blinken, gå videre til neste blink, og så neste blink uten at du tenker på andre ting.

— Hender du at du legger egen kommentarstemme i hodet ditt til det du gjør på standplass?

— Dersom jeg gjør og sier noen velvalgte ord ved en bom, har jeg ikke riktig fokus på skytingen. Det er 20 sekunder du skal konsentrere deg om dette. Glipper du i fem sekunder og begynner å tenke på publikum eller treff eller bom, er det et uheldig tidspunkt, sier hun.

Solemdal har hatt en veldig middels sesong, men så noen lyspunkter under verdenscupen i Canmore. Hun har slitt med litt for mange tanker på standplass. I sprinten i Canmore for tre uker siden skjøt hun fire bom på stående på sprinten.

Hun rettet det opp senere med å skyte to perfekte serier på mixedstafetten samme sted.