TIROL/TROMSØ: Akkurat nå er hopplandslaget på samling i Østerrike. Der trenes det hardt foran en ny sesong, men det er også tid til roligere økter – som golf – slik Hopplandslagets bilde viser. Landslagssjef Alexander Stöckl er fornøyd med sine elever – og blant dem tromsøgutten Johann Forfang.

– Det ser bra ut. Han er i rute og jobber hardt. Den fysiske utviklingen er viktig. Han skal bli litt raskere og spenstigere. Teknisk er han på et ganske høyt nivå, som i fjor vinter. Det handler om å tilpasse teknikken til en bedre fysikk utover sommeren, sier Stöckl til iTromsø.

Forfang jobber med å bli mer eksplosiv, men ønsker ikke å øke muskelmassen. Flere kilo på vektskåla er ikke ønskelig. Det virker helt mot sin hensikt for en skihopper.

– Derfor er antall repetisjoner på øvelsene ganske lav, forklarer Stöckl.

Den norske hoppuka

Selv fokuserer Forfang på «alt» i treningsarbeidet.

SPENSTIG: Dette bildet er tatt under en samling på Fuerteventura i fjor. Foto: Alexander Stöckl

– Jeg jobber med akkurat det samme som jeg har gjort i fem år allerede: Forbedre styrke, spenst, teknikk, bevegelighet og koordinasjon, sier Forfang, som fyller 21 år den 4. juli.Når vinteren kommer er det mange høydepunkter: Den tradisjonelle Hoppuka i Tyskland og Østerrike, den nye norske hoppuka og VM i Lahti.

– VM er et av høydepunktene, men jeg vet om jeg vil sette det høyere enn den norske hoppuka, sier Forfang.

Den norske hoppuka blir en prøvelse av de sjeldne – både fysisk og mentalt.

– Den er veldig viktig for oss. Ti dager med hopping har aldri skjedd før. Det gir stor belastning. Det blir veldig spennende, og det er en fantastisk mulighet til å presentere det norske laget på norsk jord, sier Stöckl.

– Det blir en ekstremt krevende konkurranse. Gjør man det bra der, er man rett og slett en utrolig god skihopper. Det er storbakke, skiflyging og hopping hver dag, sier Forfang.

– Kan ta medalje

I VM har de norske hopperne mye å forsvare: Gull og bronse i de individuelle konkurransene, samt gull og sølv i lagkonkurransene. Her var Rune Velta sentral, men han er foreløpig ikke en del av årets landslag. I tillegg er Kenneth Gangnes er ute med langvarig skade og da må blant andre Johann Forfang ta ansvar.

– Vi vil kjempe om medaljer i VM, fastslår Stöckl.

For Forfang & co. handler det om mye om å kutte ned på forspranget til eneren Peter Prevc. Sloveneren var meget sterk sist sesong og vant verdenscupen suverent med 14 enkeltseiere og VM-gull i skiflyging. Forfang kom på en fin femteplass sammenlagt i verdenscupen i fjor.

– På dette tidspunktet er det umulig å si hva Johann kan få til i VM, men potensialet er der absolutt. Han var jo flere ganger på pallen i fjor og vant et renn i verdenscupen. Spørsmålet er hvordan han utvikler seg videre og hvordan formen er inn mot VM. Det gjenstår å se, sier Alexander Stöckl.