Øystein Helde Fossum, Rosenborg-supporter.

Det er ennå tidlig på året, og snart kommer kampene tettere enn hagl, slik at mye kan skje. Men hvis vi skal oppsummere den første måneden må vi stort sett dra frem superlativene. Nå er riktignok ikke siste kamp i april spilt, men som en del av 1. mai-langhelga velger jeg å overse den og kjøre oppsummeringa nå.

Målkalas og effektivitet

Så, hvor begynner vi? Det er veldig mye positivt å trekke frem fra RBK-hold i Tippeligaens første måned. Jeg så noen påpeke på et forum nylig at FCK, Skandinavias visstnok største klubb(?), på sine 26 kamper hittil i sesongen har scoret 32 mål. RBK har scoret 16 på 4 kamper.

Det blir nok å sammenligne epler og pærer til en viss grad, men det sier noe. Artig og angrepsvillig fotball. 4-3-3. Dobling på kant, og mange i boksen selv på stillinga 6-0. Det er Rosenborg som vi liker det. Og det er Rosenborg slik vi har fått sett det i april. Og jada, jada, vi vet nok godt at vi kun har møtt enkel motstand så langt.

Og at vi har vært dødelig effektive og neppe kan være det i lengden, det må vi heller ikke glemme.

Nivået ikke vår feil

Mon det? Ja, visst har vi ikke møtt all verdens motstand. Det kan vi si oss enige i, for hvis du har vunnet til sammen 16-2 på fire kamper så har motstanden vært ganske mye dårligere enn deg selv. Men er det virkelig et argument mot Rosenborgs innsats at de har vært fryktelig mye bedre enn motstanderne?

Det er nå en gang slik nivået på motstanderne er i Tippeligaen, det er ikke vår feil. Jeg tror ikke nivået på 3-4 av lagene i ligaen plutselig har blitt så ekstremt mye dårligere fra i fjor, så da er det kanskje en liten mulighet for at Rosenborg har blitt bedre?

De såkalte fotballekspertene som har satt opp VG-lupen har for øvrig satt opp tre av RBKs fire motstandere på øvre halvdel av tabellen i år, og alle fire innenfor topp 10. Bare for å nevne det.

Hvis vi tar eksempel i bortekampen i Haugesund der vi vant 6-0. Er det bare motstanderen som er dårlig? Skullerud sa følgende til VG etter at Molde reiste dit og mislyktes med å lage mål: «Det er en tøff bortekamp dette, og hvor skal vi legge listen til Molde. Mange andre vil reise herfra og være fornøyd med uavgjort, sier Skullerud.» For ordens skyld, så er dette moldelaget tippet på toppen av de samme ekspertene.

Molde vil nok være med helt inn...

Men det er jo lov å håpe at Molde er en av de dårligste lagene i ligaen de også. Det tar jeg meg selv ganske ofte i å håpe på egentlig. Og når vi først er inne på Molde: En bruker på RBKweb-forumet sa det godt etter forrige runde: «De har klart å ta over Perry-fotballen, uten å ha Perry som trener.»

Og det er kanskje ikke så rart, når vi vet at de har Bård «la oss finne frem kjeglene» Wiggen som assistenttrener. Det er fortsatt tidlig i sesongen og kun tre poeng som skiller lagene, men vi liker det vi ser av Wiggen-effekten så langt. Ikke bare er spillet tamt og uinspirert, kampintervjuene etter kampen er som å se RBK under forrige regime også.

En sjansestatistikk på 1–1 er noe man er godt fornøyd med og det er en sterk prestasjon å ikke slippe Haugesund til flere sjanser ifølge vår «kjære» landslagsstopper. Men det skal vi huske, selv om det kan være kjedelig å se på og meningsløst å høre om i intervjuer, så var Perry/Wiggen-fotballen en effektiv poengplukker også i RBK. Molde vil nok helt sikkert være med helt inn i år også.

Hold kjeft i Oslo

Tilbake til Rosenborg. Dødelig effektiv og dårlig motstand, der altså. Særlig fra VIF-hold får vi høre dette. Så la oss se litt på saken.

RBK har altså 16 mål så langt, men så har vi nok vært litt heldige og scoret på de fleste sjansene våre, var det ikke slik det var? Ja, se der, «bare» 41 sjanser har RBK skapt i år, noe som gir en uttelling på hele 39 prosent. Det er bare to lag så langt som har en høyere uttelling på sjansene sine enn RBK, men det er sikkert to bunnlag, ettersom det gir større utslag hvis man har færre sjanser totalt.

Eller? Se der ja, som de eneste to lagene med færre sjanser per mål enn oss, finner vi Odd og … Vålerenga! De to lagene som ligger á poeng med oss, altså.

Så mulig man skal holde litt kjeft i Oslo? Men man skal ikke kimse av Vålerenga, de har da tross alt skapt «nesten» halvparten så mange sjanser som oss hittil i år. Der snakker vi offensiv gladfotball.

Vi kjenner lukten av noe

Med RBK-brillene godt plassert på nesen er det altså en måned vi sier oss godt fornøyd med. Vi kjenner lukta av noe kjent og kjært, samtidig som vi har de siste års skepsis, opp— og nedturer godt plassert i ryggmargen.

For det skulle ikke mer enn en 2. omgang mot Godset til før noe tvil kom tilbake hos noen av oss. Vi har opplevd det for mange ganger de siste årene, at vi har sagt at «nå», nå er Rosenborg tilbake». Og så har det vært et blaff. Så da gjorde det ekstra godt at vi slo hardt og nådeløst tilbake mot Viking.

At Molde og Odd samtidig avga poeng? Vel, vi ble ikke lei oss for det heller.

Sist jeg skrev et innlegg her inne på Aftenposten kom det frem noen kommentarer i kommentarfeltet på Facebook som viste at enkelte kun leser overskrifter, ironisk nok da store deler av innlegget var myntet på å motbevise slike myter som «de som leser overskrifter» tror på.

Vel, dem om det. Og noen vil sikkert tenke nå også at nå tar RBK-fansen gullet på forskudd i april.

Det vil komme nedturer

Men det gjør vi selvsagt ikke. Du som har lest ned hit vet nok det. Nedturer vil nok komme flere ganger i løpet av denne sesongen også, og det er lenge til noe som helst er avgjort. Det plukkes ikke opp noe poteter fra åkeren i Orkdal enda.

Jeg vil dog komme med følgende påstand: Klarer Rosenborg å opprettholde det spillet, den spillegleden, gløden og intensiteten de har lagt ned denne første måneden, i resten av årets måneder også. Da er det ingen i Norge som kan ta oss.

Men det er en fryktelig lang vei dit, og for alt vi vet kan det ende med en plass på nedre halvdel også.

Den største utfordreren til RBK dette året er på mange måter RBK selv, slik vi sa i denne spalten før sesongen.

Da i form av bredden på stall og skadesituasjon i første omgang. Evnen til å holde seg lojal til planen og systemet er den neste viktige brikken. Klarer vi dette, kan det bli mye moro.

Så langt ser det veldig lovende ut!