Alle som ville ta seg tid og råd til å se kampene fra eliteserien i ishockey direkte torsdag kveld, hadde tilgang på oppgjørene via TV 2s betalingskanal Sumo.

Når 2014/15-sesongen er over går imidlertid avtalen mellom TV 2 og Norges Ishockeyforbund (NIHF) om rettighetene til å vise norsk ishockey ut. Og hockeysportens tv-framtid er usikker.

Sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 er positiv til å vise norsk ishockey på tv også i framtiden. Foto: NTB scanpix

— Rettighetene våre varer ut sesongen, men vi har vært i dialog med ishockeyforbundet om en forlengelse av avtalen over en lang periode. I utgangspunktet er vi positive til å fortsette å vise norsk hockey, og vårt varslede oppkjøp av C More spiller ikke inn på denne avgjørelsen. Det er imidlertid mange andre forhold som påvirker prosessen, sier sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 til Aftenbladet.

Fornøyd med produktet

Han understreker at prislappen selvsagt er tv-kanalens viktigste ankepunkt mot å inngå en ny avtale. For TV 2 er det også viktig å sikre seg rettighetene til å vise ishockey-VM i mai, rettigheter som svensk TV 4 sitter på for hele Norden for øyeblikket, og som de står fritt til å selge videre.

— Vi føler at vi har levert et godt hockeyprodukt de siste tre årene. Seertallene har også tatt seg opp etter en tung start. Vi ser en utvikling som jeg liker, men til syvende og sist er alt et kostnadsspørsmål, sier Taalesen.

Sliter med HockeyXtra

Prosjektleder for TV 2s ishockeysatsing, Remi André Taule, er fornøyd med produktet kanalen leverer.

— Vi forhandler med forbundet om en ny kontrakt, og ser en positiv kurve på seertallene våre, særlig når det gjelder kampene. HockeyXtra ble godt mottatt, men der har vi dessverre færre seere enn vi skulle ønske. Jeg mener imidlertid at norsk ishockey er et prosjekt vi må være villige til å satse på over tid, og jeg ser ingen grunn til at fotballavtalen skal ha noe å si for vår satsing, sier Taule.

Organisasjonssjef Kristoffer Holm i Norges Ishockeyforbund bekrefter at forbundet forhandler med flere parter om rettighetene til å vise norsk hockey på tv i årene som kommer.

— Det går ganske bra, men hva det ender med til slutt er fortsatt usikkert. TV 2 er én av partene vi forhandler med, men vi har flere interessenter, sier Holm, som understreker viktigheten av en god tv-avtale.

Flere interessenter

— Det betyr mye for norsk hockey å bli vist på tv, og de senere årene har vi fått en sterkere posisjon i media. Vi er fornøyde med samarbeidet med TV 2, og synes særlig det siste året har vært bra. Vi jobber iherdig med å komme til en løsning, og prater ofte og tett med interessentene våre. Vi har imidlertid ikke satt noen deadline for når en ny avtale må være på plass, sier Holm til Aftenbladet.

Han er ikke bekymret for at fotballen skal ødelegge for hockeyens framgang.

— Jeg tror hockeyen står seg godt som et eget produkt uansett, mener han.

Viktig for klubbene

Det gjør også sportsdirektør Pål Higson i Stavanger Oilers. Torsdag fikk han se sine nybakte seriemestere slå Kongsvinger 7-5 på bortebane uten å imponere.

— Vi er opptatt av at sporten vår blir vist på tv og at vi gjør oss tilgjengelige for flest mulig. Tv-produktet denne sesongen har vært et løft for norsk hockey, og vi er i en fase der tv-dekningen er med på å generere økt interesse for idretten vår. En god tv-avtale betyr mye både økonomisk og i form av oppmerksomhet, sier Higson, som mener at interessen for hockey generelt er voksende.

— Det er helt tydelig et stort marked for hockey i Norge, og også publikumstallene er økende. I tillegg vies vi mer oppmerksomhet både på tv og i riksmedia. Det er selvsagt veldig bra. Vi ønsker først og fremst en avtale med noen som satser på produktet vårt, sier han.