Tromsø Idrettslags årsmøte tirsdag kveld vedtok at man nå for alvor skal se nærmere på mulighetene for å satse mot et framtidig eliteserielag for kvinner fra dagens tilværelse i 2.-divisjon. Å ha både et herre— og damelaget i eliteserien har de siste årene blitt mer vanlig, og per i dag er Stabæk, Lillestrøm og Vålerenga representert i begge divisjonene. Fordelene kan være store med tanke på omdømme og sponsorinntekter fordi man bruker et allerede godt etablert merkevarenavn til å etablere et kvinnelag.

Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

Noen kilometer nord for Alfheim ligger Fløyas hjemmebane. De grønnkledde jentene i denne klubben har siden midten av 1980-tallet vært byens alibi innenfor toppen av kvinnefotball. Da de rykket ned til 2.-divisjon (nivå tre) i høst er det første gangen siden Toppserien for kvinner ble opprettet at Tromsø ikke har et lag i de to øverste divisjonene. Dermed er det nå ikke lenger en automatikk at Fløya skal ha posisjonen som nummer en-laget i byen. I tillegg til TIL har også Stakkevollan og TUIL ambisjoner om å hevde seg i den lokale avdelingen. Også fotballkretsen har sett at å bare ha 2.-divisjonslag ikke er godt nok, og prøvde i høst å få til et samarbeid mellom de fire klubbene for å samles om et lag. Til nå har prosjektet ikke ført med seg noe konkret, og klubbene har hentet spillere hos hverandre gjennom vinteren.

TILs ønske om å satse på damelaget er vel og bra, men en utfordring vil stoppe hele prosessen dersom det ikke blir løst. Dersom klubben gjør alvor av planene er de nødt til å ha en forståelse med spesielt de tre andre klubbene nevnt over.

TIL-JENTER: Spillerne Malin Gullsvåg, Monica Machlik, Therese Andreassen, Berit Kjeldsberg (styremedlem), Edith Machlik, Tove Kronstad Sundstrøm (styremedlem), Fozia Eshetu og Johanne Hansen på onsdagens årsmøte i Tromsø IL. Foto: Rune Robertsen

Det er ikke plass til flere eliteserielag fra Tromsø og miljøet som potensielt skapes gjennom at flere lag satser i den retninga er langt fra gunstig. Det skal bli vanskelig nok å komme tilbake til eliteserien de neste årene med ett lag, og enklere blir det ikke dersom fotballedere skal sitte på hvert sitt nes å legge store planer for sin klubb. I herrefotballen er det ingen tvil. «Gutan» i Tromsø Idrettslag har den ubestridte posisjonen som lag nummer en. Dit må byens kvinnefotballmiljø også igjen komme. Uansett om det er «jenten» i TIL, Fløya, Stakkevollan eller TUIL som skal satses på er en ting sikkert. Byen bør ha et toppserielag.