Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport

LARNAKA: (bt.no): FIFA-president Sepp Blatter har uttalt at han frykter en verden der alle landslag er fulle av brasilianere. Heldigvis, med tanke på Norges muligheter for seier i kveld, har ikke Kypros dradd det så langt, men faktum er at tre av landets viktigste landslagsspillere først kom til Kypros i voksen alder.

Midtbanespilleren Sinisa Dobrasinovic (35) fra Montenegro fikk kypriotisk pass i 2009. Den portugisiske forsvarsspilleren Dosa Junior og den franske teknikeren Vincent Laban-Bounayre (28) fikk lov til å kalle seg kyprioter tidligere i år.

Landslaget er hellig

Dermed er Kypros' landslag styrket siden Norge møtte dem i sist kvalifisering. Ikke på grunn av spillerutvikling og hardt arbeid, men på grunn av et ivrig passkontor.

Kjetil Siem, generalsekretær i Norges fotballforbund, sier at Norge må forhold seg til FIFAs regler, men har likevel sine betenkeligheter når det gjelder å hente spillere for å styrke landslaget.

— Det kan ikke blir for vannet ut, da mister du det å være et landslag. Man skal representere det landslaget som er riktig i forhold til hvor man ble født, sier Siem.

FIFA krever at en spiller uten landslagsfotball fra andre land må bo i sitt nye land i fem år, før vedkommende kan søke om å ny fotballnasjonalitet. Unntaket er hvis man slekter til et land gjennom foreldre eller besteforeldre, eller hvis man er født i det aktuelle landet. Tidligere var kravet bare to år, men dette ble strammet inn til fem år i 2008 etter at FIFA oppdaget tilfeller av misbruk.

— Reglene er blitt strammere og strammere for å beskytte fotballens integritet. Det at spillere bytter nasjonalitet er en klar trussel mot fotballens integritet. Hvis en spiller representerer Norge, men alle vet at han egentlig ikke er norsk, og Norge kommer til VM, så kan man diskutere om Norge egentlig har kvalifisert seg. Dette handler om at landslaget er hellig, sier en FIFA-talsperson.

Blir irritert

Kypros-trener Nikolaos Nioplias blir irritert når BT spør om hvorfor Kypros deler ut pass til spillere som har kommet til landet i voksen alder.

— I Sveits har de 10 importerte spillere. Og i Norge ga dere pass til Carew. Vi gjør bare det alle andre land gjør, sier Nioplias, uten å være klar over at Carew har en norsk mor og er oppvokst i Norge. Han viser til Kypros' regler når det gjelder statsborgerskap.

— Ifølge lovene våre må spillerne bo syv år på Kypros før de kan få kypriotisk pass. Disse spillerne har bodd her i syv år.

- Ser at noen kan utnytte dette

Fotballpresident Yngve Hallén sier det skal mye til for at Norge kunne bedt en utenlandsk spiller i eliteserien om å spille for Norge.

— Det å gjøre seg til norsk statsborger må handle om noe mer enn et landslag. Det må være en vilje til å representere landet. Da kan ikke vi gå til en spiller og be vedkommende om å bytte nasjonalitet. Han må ha lyst til det, ville bosette seg i Norge og kanskje få familie i landet, sier Hallén.

Kyrpos er ikke alene. Også oljerike land som Qatar og Ekvatorial Guinea har utmerker seg hva gjelder import av landslagsspillere.

— Vi ser at noen kan begynne å utnytte dette. Vi er opptatt av at det ikke blir tatt snarveier. Foreløpig er ikke dette noe kjempeproblem, men det er viktig at fotballen verner om landslagsproduktet, sier Hallén.

Kyrpos' nye landsmenn er et tema internt i landslaget, men verken spillerne eller landslagssjef Egil Olsen vil gå inn i problemstillingen utover at de må forholde seg til spillerne de møter på banen.

Få siste sportsnytt rett på din Twitter-konto. Følg 100% Sport