En gruppe ungdommer går gatelangs i Baltimore, USA. I september meldte Census Bureau at 46,5 millioner amerikanere levde under fattigdomsgrensen i 2012. Foto: Patrick Semansky, AP
Nærmere 1 av 6 amerikanere lever i fattigdom etter at finanskrisen rammet landets økonomi i 2008. Foto: Jae C. Hong, AP
«Jeg har en drøm ... ». Den udødelige talen til Martin Luther King benyttes også i kampen mot fattigdom i USA. Her fra en demonstrasjon i Washington DC i august i år, der parolene etterspurte flere jobber. Foto: Jose Luis Magana, AP

Det er Bloomberg som forteller historien om 35 år gamle April Hare og andre amerikanere som har funnet en ny inntektskilde i kjølvannet av finanskrisen.

Etter å ha være uten jobb i to år la tobarnsmoren ut en annonse på nettstedet buyandsellhair.com. Der skryter hun av sunt, rent og tykt hår.

Prisen på Hares hår er 1000 dollar. Ifølge Bloomberg vurderer hun også om hun skal selge brystmelken sin, etter å ha oppdaget at hun kan tjene 5 dollar (30 kroner) for en ounce med brystmelk (tilsvarer nesten 30 gram).

– Det er tøffe tider. De rike blir rikere, mens alle andre mister jobb og hjem. Det er forferdelig, sier Hare til Bloomberg.

Flere vil selge egg

Nettstedet skriver også om arbeidsledige Bridie MacDonald. 1. oktober la 25-åringen fra Michigan ut det røde håret sitt til salgs for 1500 dollar. Siden har hun fått over 100 henvendelser.

– Det koster ingenting å la håret vokse ut og selge det. Det er svært lite arbeid for pengene, sier MacDonald.

En fertilitetsklinikk med avdelinger i Washington, Virgina, Maryland og Pennsylvenia har samtidig registrert at stadig flere kvinner ønsker å selge eggene sine. 13.000 har henvendt seg til klinikken i år, noen som tilsvarer en økning på 13 prosent siden i fjor.

Får opptil 8000 dollar

Ifølge en undersøkelse som klinikken selv har gjennomført, sier 65 av kvinnene at motivasjonen for å selge egg er delvis økonomisk. Riktignok sier 73 prosent at de gjør det fordi det er en god gjerning.

På fertilitetsklinikken kan kvinnene få opptil 7000 dollar (42.000 kroner) første gang de donerer egg, og opptil 8000 dollar (48.000 kroner) de neste gangene.

Eggdonasjon er en lang prosess som krever omfattende undersøkelser. Derfor er det bare 3 prosent av kvinnene som henvender seg til klinikken, som endre opp med faktisk å donere egg.

Sliter forsatt økonomisk

Amerikanere sliter med å komme seg etter finanskrisen. I år er problemene forsterket av høyere skatter og offentlige kutt.

54 prosent av amerikanerne sier at husholdningens inntekter «ikke har kommet seg i det hele tatt» fem år etter finanskrisen. Dette kommer frem i en undersøkelse som forskningssenteret Pew gjennomførte i september.

I undersøkelsen svarer også 63 prosent at det økonomiske systemet ikke er sikrere enn i 2008. 52 prosent sier at arbeidsmarkedet knapt har kommet seg.

I dag er det 1,9 millioner flere arbeidsledige i USA enn det var i januar 2008, før finanskrisen brøt ut. Siden slutten av 2008 har arbeidsledigheten ligget over 7 prosent. Justert for prisvekst har husholdningsinntekt-medianen falt hvert år de siste fem årene. Amerikanerne tjener i dag mindre enn de gjorde i 1996, skriver Bloomberg.

Søker etter salg av nyrer

I USA er det fullt lovlig å selge hår, brystmelk og egg. Det som derimot ikke er lov, er å selge nyrer. Bloomberg skriver at mange undersøker mulighetene for å gjøre det likevel.

Nicholas Colas, som er sjefsstrateg i meglerhuset ConvergEx Group i New York, viser til at dersom man i søkefeltet til Google skriver «I want to sell my…», er kidney (nyre) blant de første alternativene som foreslås.

Colas sier til Bloomberg at han likevel kke tror det er mange som faktisk selger nyren sin.

– Jeg tror mange mennesker i desperasjon prøver å finne ut hva som er absolutt siste utvei. Hvis man har vært arbeidsledig i flere år, lever på matkuponger og har problemer med å få endene til å møtes, forstår jeg godt at man er desperat, sier Colas.