Oslo Snekkermesterlaug har 21 medlemsbedrifter og favner dermed så bredt at de samlet sett kan utføre det meste innen trevare— og møbelsnekkerfaget.

Se bilder i bildekarusellen over.

Fusker ikke

— Vi lager alle slags møbler og innredninger, vinduer og dører, og kan restaurere gamle møbler. Det er ikke bare bransjefolk som entreprenører, arkitekter og designere som hyrer oss. Privatpersoner kommer også med ulike ønsker som vi gjerne oppfyller. Her fuskes det ikke i faget, sier Pål Hald, avtroppende oldermann for lauget, som har stolte tradisjoner å ivareta.

Selv driver snekkermesteren Møbelverkstedet Produksjon AS på Sofienberg.

Hvit fuskepels

Møbelrestaurerer Anne Cathrine Hagen bestyrer Møbelverkstedet Restaurering AS i samme bygning.

Hun holder på å pusse opp en lett, liten stol, trolig laget i England på slutten av 1800-tallet. — Der var håndverkere og interiører sterkt inspirert av planter og hageliv på den tiden. Stilen må kalles pseudorokokko. Nå kommer de utskårne fruktene i stolrammen frem, de var innkapslet i tykke lag hvitmaling. Setet var kledd med hvit fuskepels, forteller hun.

Flere fagfolk

I gamle verkstedslokaler i gården som utgjør Københavngaten 2, holder enda flere fagfolk til. Blant dem snekkermester og ingeniør Sven Eckhoff, som står bak Eckhoff håndverksinteriør. Bedriften leverer og monterer blant annet spesialinnredninger etter kundens ønsker.

— Det er absolutt fast inventar, som bokhyller og garderober, det går mest i. Samt resepsjoner til bedrifter. Jeg kan lage nesten hva som helst. Nå holder jeg på med en fot til en ny svingstol på oppdrag fra en designer, til en prototyp, sier Eckhoff. - Hva er det rareste du har snekret?

— Noen små gitarer, kanskje. Eller svinghjul til tombolabruk. Og diverse TV-kulisser.

- Hva liker du best å lage?

— Slikt som byr på utfordringer, hvor man må strekke seg og finne nye løsninger. Jeg har nettopp lagt mye arbeid i et organisk formet sofabord av eik; det var krevende å få til slik kunden ønsket, forteller Sven Eckhoff. I 25 år har han drevet på med dette.