— Vi merker et strammere marked. Uten nye jobber skal vi nok merke det enda mer. Når det er sagt, har vi grupper og avdelinger i selskapet som går meget bra. Så generelt tar jeg dette med fatning, sier Asbjørn Michailoff Pettersen, tillitsvalgt for de Nito-organiserte hos Aker MH i Kristiansand.

For første gang på lenge peker bemanningspilene nedover hos boreteknologibedriften, som er nummer to i det globale markedet etter NOV. Ved utgangen av august sysselsatte den 1600 mennesker i Kristiansand, hvorav 300 innleide. Går man litt tilbake i tid, var tallet 350. Mens fast ansatte skal skjermes, kan ikke innleid personell - i både tekniske og administrative funksjoner - regne med at kontraktene deres fornyes når de går ut.

Over i Akastor

Bunny Nooryani, Aker Solutions' kommunikasjonsdirektør, uttrykker det slik i en e-post til Fædrelandsvennen:

Les også:

«Som du vet skal Drilling Technologies snart operere som en selvstendig enhet ved navn MHWirth i Akastor-gruppen. I forbindelse med dette gjennomfører selskapet en omorganisering som tar sikte på å øke virksomhetens effektivitet og konkurransekraft. Dette medfører blant annet at kapasiteten justeres opp på noen områder og ned på andre, avhengig av behovene og markedssituasjonen. Som del av dette justerer selskapet i disse dager ned antallet innleide. Vi vil til enhver tid vurdere behovet for innleid arbeidskraft i forhold til forventende arbeidsvolumer og utviklingen i markedet. For eksempel vil et pågående prosjekt ha behov for mer eller mindre arbeidskraft avhengig av det stadiet prosjektet er i.«

Vestlandet

I juli i år varslet det store, børsnoterte og Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Solutions-konsernet nedbemanning med inntil 200 ansatte. Men det dreide seg om avdelinger på Vestlandet, som jobber med vedlikehold og andre oppgaver i Nordsjøen. Boreteknologi til verdensmarkedet er noe annet — men også der strammes det til, i takt med synkende oljepris og oljeselskapers behov for kostnadskutt. Det gjenspeiler seg også i reduserte rater for borerigger, hvilket igjen svekker etterspørselen etter nye rigger og nytt utstyr. Og mens NOV-konsernet hadde en ordrereserve kloss på 100 milliarder kroner innen boreteknologi per utgangen av andre kvartal i år, hadde tilsvarende forretningsområde innen Aker Solutions 11,5 milliarder i reserve.

Les også:

Fædrelandsvennen har ellers prøvd å kontakte andre tillitsvalgte hos Aker MH. Eyvind Todal Larsen fra Tekna har ikke vært tilgjengelig, mens Jannicke Sommer-Ekelund, tillitsvalgt for funksjonærene, kontant henviser til ledelsen.

Pågang hos bemanningsbyråene

Fædrelandsvennen kom under vær med reduksjonene hos Aker MH etter tips om at bemanningsbyråene i Kristiansand merker økt pågang av MH-ansatte.

Vi har snakket med flere av byråene. De ønsker ikke å uttale seg offisielt om saken, men bekrefter underhånden at de har fått flere henvendelser enn vanlig den siste tiden. «Det er ingen strøm, men litt mer enn før», som én uttrykker det. I hovedsak dreier det seg om Aker Solutions-ansatte som tenker at det kan være smart å se seg om etter noe annet.

Som det bemerkes fra ett av bemanningsbyråene:

— Det er jo flinke folk, både de med tekniske og de med administrative stillinger. Så de finner nok noe nytt ganske kjapt.

Allmøte fredag

Som Aker Solutions' kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani viser til, er Aker MH og resten av konsernets forretningsområde boreteknologi på vei over i Akastor, hvor det vil bli samlet under navnet MHWirth. («MH» betydde opprinnelig Maritime Hydraulics, «Wirth» er navnet på et stort, tysk datterselskap.) Som kjent dannes Akastor av flere forretningsområder som skilles ut fra Aker Solutions. Akastor skal også børsnoteres.

Fædrelandsvennen er kjent med at Aker MH skal ha sitt første «skikkelige» allmøte om saken fredag. Da blir angivelig en foreløpig organisasjonsplan for MHWirth presentert. Og som det bemerkes fra ansatte avisen har vært i kontakt med: «Det blir like spennende å se hvilke navn som ikke står på kartet, som hvilke som står der.«