Roy A. Dyrseth, toppsjef for "Drilling Technologies" i Aker Solutions-konsernet og lokket over fra konkurrenten NOV med en fet overgangssum, kan notere økt omsetning for Aker MH i fjor. Men resultatet hang etter. Foto: Torstein Øen
Roy A. Dyrseth, toppsjef for "Drilling Technologies" i Aker Solutions-konsernet og lokket over fra konkurrenten NOV med en fet overgangssum, kan notere økt omsetning for Aker MH i fjor. Men resultatet hang etter. Foto: torstein øen

409 millioner kroner ble overskuddet før skatt for boreteknologileverandøren Aker MH i 2013 — siste, hele år denne hjørnesteinsbedriften på Dvergsnes i Kristiansand inngår i Aker Solutions-konsernet. For om ikke lenge følger MH med når Aker Solutions skiller ut forretningsområdene «Drilling Technologies», «Aker Oilfield Services» og «Process Systems» og legger dem inn i et nytt selskap som blir hetende Akastor.

Samtidig endres navnet. Aker Solutions' kommunikasjonsdirektør bekrefter overfor Fædrelandsvennen at selskapet skal døpes om til MHWirth. Wirth er som kjent navnet på det tyske datterselskapet som lager boreslampumper og heisespill. Det siste er de avanserte vinsjene som heiser boremaskinen opp ogned.

Topplinjevekst

At Aker MHs omsetning la på seg med hele 22 prosent fra 2012 til 2013, forklarer styret simpelthen med at aktiviteten i markedet økte. Fire komplett borepakker ble levert i løpet av året, ytterligere 26 var under arbeid da det tok slutt. Og minst like viktig: Per 31. desember var ordrebeholdningen 11 milliarder kroner - én milliard mer enn ved utgangen av 2012. Bunnlinjen ble imidlertid svekket. Driftsmarginen - driftsresultatet i prosent av omsetningen - sank fra 10,3 prosent i 2012 til 6,9 prosent i 2013. Det forklares med svekkede marginer på de store borepakkene og er fortsatt rimelig bra for en stor, norsk industribedrift, men samtidig er sammenligningen uunngåelig: Hovedkonkurrenten National Oilwell Varco Norway hadde nesten fem ganger så stor omsetning og dobbelt så høy driftsmargin (i prosent) som Aker MH i fjor. Da skal det imidlertid minnes om hva Roy A. Dyrseth, Aker Solutions' øverste drillingsjef, sa til Fædrelandsvennen om den saken tidligere i år: «Det blir litt å sammenligne epler og pærer. Aker Solutions’ har en annen produktportefølje enn NOV; for eksempel har vi normalt ikke subsea-produkter i vår portefølje. I tillegg selger vi rene ingeniørtjenester som ikke inngår i noen ordrereserve.«

Ingeniørtimer

Det med ingeniørtjenester er for øvrig spesifisert i notene til Aker MHs 2013-regnskap. «Prosjektering/engineering» stod for 2,8 milliarder kroner av de totalt 6,7 milliardene selskapet hadde i inntekter i fjor. «Utstyr Kristiansand» innbrakte 1,6 milliarder, «Utstyr Horten» 882 millioner og «Service» 1,4 milliarder. Med rødmalt MH-utstyr på 600 offshoreinstallasjoner verden over, er det klart at service og vedlikehold blir en viktig inntektskilde i årene som kommer - i eller utenfor Akastor-konsernet.

For mange antar at Aker MH er til salgs. Den potensielle kjøperen som oftest nevnes, er gigantkonsernet GE. De to kunne nemlig passe sammen; GE Oil & Gas leverer de kostbare sikkerhetsventilene på havbunnen som er blitt en stadig viktigere del av «komplette borepakker», mens Aker MH jo har selve boreutstyret.

1490 årsverk

Aker Solutions er et mangslungent konsern. I Kristiansand omfatter det både mer enn boreteknologi, og andre datterselskaper enn Aker MH. Samtidig har konsernet lagt internasjonale aktiviteter innen «Drilling Technologies» til andre selskaper enn Aker MH.

Aker MHs offisielle tall på årsverk i 2013 var imidlertid 1490, opp fra 1329 året før.

Tidligere i år forklarte Roy A. Dyrseth at Aker Solutions har totalt cirka 4200 ansatte innen «Drilling Technologies», fordelt på diverse land. Av de 4200 arbeider 1700 i datterselskapet Aker MH i Kristiansand.

Det kan imidlertid tyde på at selv Dyrseth sliter litt med fordelingen. For det skal mye deltid til før 1700 ansatte blir til 1490 årsverk - særlig når ikke alle de 1490 jobber i Kristiansand.