Programmet til Næringslivsdagen preges av seks menn.

— Dette burde de ha klart. Det er påfallende og det er pinlig å ha et så stort program uten et eneste kvinnelig innslag, sier regiondirektør Siri Mathiesen i NHO Agder.

Ni menn

27. november arrangerer Skagerrak Capital, Fædrelandsvennen, Sparebank 1, KPMG og Visma Næringslivsdagen i Kristiansand.

Det er påfallende og det er pinlig å ha et så stort program uten et eneste kvinnelig innslag.

Foredragsholderne er sjeføkonom SpareBank 1 SR-Bank Kyrre M. Knudsen, partner i Corporate Communications AS Hans Wilhelm Steinfeld, kommunikasjonsdirektør i National Oilwell Varco, Dag Nordbø, administrerende direktør i First House, Per Høiby, ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG, Torry Pedersen, ekspertkommentator i TV2 og Johan Kaggestad.

Varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand skal innlede, Jon P. Knudsen er møteleder mens sjefredaktør i Fædrelandsvennen, Eivind Ljøstad, skal presentere Årets Sørlandsbedrift.

Les også:

— Ikke vanskelig

— Jeg skjønner ikke at de tør, sier Siri Mathiesen. Hun har vært med på å arrangere en rekke næringslivsseminarer, og sier at det ikke er vanskelig å finne gode kvinnelige foredragsholdere.

— Hvis vi bare tenker inne i boksen kan det fort bli veldig mannsdominert, og det kan være mer krevende, men vi får alltid til å finne en balanse, sier Mathiesen. Hun sier at dersom noen i programkomiteen ikke har funnet nok kvinner, så har hun sendt dem ut igjen.

Dette er så overraskende og trist, helt utrolig.

— Vi skal ikke ha dem med fordi de er kvinner, men fordi de er dyktige, sier Mathiesen. Hun mistenker ikke programkomiteen for å holde kvinner bevisst utenfor.

— Det skremmende er bevisstløsheten, at det ikke finnes i tankegangen deres at man må ha kjønnsbalanse.

Les også:

Overrasket

NRK Sørlandet skrev om det kvinneløse seminaret mandag kveld.

Ingrid Michalsen er provosert over at det ikke er funnet plass til noen kvinner i programmet til Næringslivsdagen.

— Dette er så overraskende og trist, helt utrolig, sa administrerende direktør for Næringsforeningen i kristiansandsregionen, Anita Dietrichson til NRK.

Andre ledere på Sørlandet har også reagert, blant dem er nyhetsredaktør i Lindesnes avis, Ingrid Michalsen.

Provosert

— Jeg er skuffet og provosert. Sørlandet scorer dårlig på likestilling år etter år. I stedet for å bruke denne anledningen til å løfte frem dyktige kvinner, så stadfester de i stedet inntrykket andre har av Sørlandet, sier Michalsen.

Hun mener de går glipp av mye med en så homogen masse av det hun kaller middelaldrende eller eldre menn.

— Jeg tipper at de ikke har hatt kjønnsperspektivet i mente. De sier at de ønsket næringsminister Monica Mæland, men at hun takket nei. De tenker for snevert når de bare har en kvinne på lista, og det er jo rart at man må være minister for å kunne være kvinne og kandidat, sier Michalsen.

Nyhetsredaktøren peker på at dette er litt typisk landsdelen. Nylig var det kåring av Årets unge leder og Årets kvinnelige leder i Kristiansand.

— Jeg synes det er rart at de ikke fant noen kvinner de kunne nominere til Årets unge leder, men i stedet har en egen kategori for kvinner. Man får litt følelsen av at de ikke når opp i den ordentlige kåringen, og må ha sin egen konkurranse, sier Michalsen.

Forstår kritikken

Thorbjørn Thorkildsen i programkomiteen forstår at det rettes kritikk mot den manglende kjønnsbalansen til Næringslivsdagen.

— Når man ser i bakspeilet er ikke det så vanskelig å skjønne, sier assisterende banksjef Thorbjørn Thorkildsen i Sparebank1 SR Bank. Han sitter i programkomiteen sammen med de fire andre mennene Erik Tønnesen, Runar Leite, Jostein Håland og Harald Jacobsen.

— Det er tilfeldigheter og vår manglende årvåkenhet som gjør at det ikke ble noen kvinner på programmet. Det var ingen tanke om å holde noen utenfor, sier Thorkildsen.

Han sier at de lenge trodde at næringsminister Monica Mæland kunne komme. Når hun ikke ble med, sto de uten noen kvinner på programmet.

— Vi har et veldig godt og aktuelt program, men på dette området har vi ikke vært gode nok, sier Thorkildsen.