KRISTIANSAND: — Dersom kun 0,7 promille av topplederne i Node-bedriftene er kvinner, er det dårlig ressursutnyttelse. Der hvor alle er like, tenkes det lite nytt. Selv kommer jeg fra et system hvor motforestillingene produseres kontinuerlig!

Slik kvitterte olje- og energiminister Ola Borten Moe etter å ha hørt på Colleen Delane-Skibsrud og Tora Hansen-Tangen fra NEW, kvinnenettverket innen Node- og Eyde-klyngene. I sitt innlegg hadde Delane-Skibsrud tall å by på som viste totalt mannsdominert ledelse i begge industriklyngene – med få, hederlige unntak.

Jenter, jenter

Stedet var National Oilwell Varcos lokaler i Sørlandsparken. Anledningen var Kvinnedagen 8. mars og jenterekruttering til teknologiyrker. Vertskap var NEW og Node-sekretariatet med Kjell O. Johannessen i spissen. NOV stilte med lokaler, smørbrød og instruktør til boresimulatoren som så mange prominenser har sittet i etter hvert – senest næringsminister Trond Giske i januar. Nå var det altså regjeringskollega Ola Borten Moe sin tur. Han "boret" i vei.

— En av Norges mest fremoverlente, dynamiske og teknologitunge næringsklynger, som lykkes internasjonalt. Det som skjer her, er viktig for hele Norge. Og jeg snakker ikke bare om leverandørbedriftene innen Node, men også om prosessindustribedriftene innen Eyde-Nettverket, oppsummerte statsråden etterpå. Da skulle han til hotellet for å skifte, så til Kilden.

Energi

Tidligere på dagen hadde han vært på UiA i Grimstad, deretter per helikopter til Agder Energis Brokke-anlegg. Som en markering av dagens hensikt, var fire teknologimotiverte jenter med i følget.

Ola Borten Moe er for øvrig ikke alene om å ønske seg flere kvinner inn i tradisjonelt mannsominerte teknologiyrker. Blant NEWs satsingsområder er "NEW Faces", som stiller med bedriftsambassadører (kvinnelige!) i ungdomsskolen og andre sammenhenger hvor utdannings— og yrkesvalg skjer. I et annet prosjekt jobber NEW aktivt for å rekruttere kvinnelige ledere.

Flere gode krefter

Node-organisasjonen er også på banen. Oda Rønholt Nilsen og Merethe Uleberg, begge unge sivilingeniører, er aktive i "Node Junior", som engasjerer seg enda tidligere i utdanningsløpet. Den smårollingen som går ut av barneskolen de neste årene uten å vite hva en ingeniør er, skal ha fulgt dårlig med i timen.

Merethe Uleberg fra Cameron må for øvrig ha sjarmert statsråden fullstendig. På tampen av et engasjert innlegg stilte hun seg opp, satte armene i siden, så intenst på Ola Borten Moe og spurte "Er det noe du lurer på"?

Da var det at gjesten sa nei, men kom med oppsummeringen som er gjengitt innledningsvis i denne artikkelen.