FIN UTSIKT: Fra lufta har Aurora Fossøy og Benedicte Austefjord god utsikt.FOTO: JON ANDERS SKAU Foto: Jon Anders Skau
PÅ VEI INN: Selve stasjonen ligger et godt stykke inn i fjellet.FOTO: JON ANDERS SKAU Foto: Jon Anders Skau
EN AV MANGE: Nomeland Kraftstasjon er en av mange kraftstasjoner oppover Setesdalen.FOTO: JON ANDERS SKAU Foto: Jon Anders Skau

VALLE: — Gøy og viktig at dere satser på realfag, sa energiminister Ola Borten Moe til jentene under mellomlanding på Brokke Kraftverk.

Men før avgang fra Grimstad, var jentene spent både på hva de skulle få oppleve og på hvordan de ville takle helikopterturen.

– Jeg håper jeg ikke blir dårlig, sier Aurora Fossøy (18) i det hun setter seg inn i helikopteret sammen med venninne Benedicte Austefjord (17)

Sammen med tvillingene Silje og Tonje Gunvaldsen (23) fløy de over de fleste kraftverkene oppover Setesdalen, før de landet ved Brokke Kraftstasjon.

– Det var en veldig gøy å se kraftverkene fra lufta, du får et helt annet perspektiv når du ser de store vannmengdene, sier Benedicte Austefjord.

Vel nede på Brokke Kraftstasjon fikk jentene selskap av energiministeren rundt bordet.

– Han mente vi hadde valgt rett når vi valgte mekatronikk, sier Tonje Gunvaldsen.

Samarbeidsprosjekt

Bakgrunnen for turen til Brokke er et samarbeid mellom Olje— og energidepartementet, UiA, Agder Energi og NOV. På den internasjonale kvinnedagen ønsket de å sette søkelyset på det å få kvinner inn i energibransjen og til å satse på ingeniørutdanning.

Det hele startet på UiAs campus i Grimstad, dertter dro til kraftverkene i Setesdal, og det hele ble avsluttet på NOV i Sørlandsparken.

Jenter i fokus

– Når jeg ser på andelen av kvinner på realfag på UIA i dag, vil Agder Energi om 20 år bare bestå av kvinner, sa konsernsjef Tom Nysted spøkefullt da han ønsket velkommen til Brokke Kraftstasjon.

Bak minister, konsernsjef og presse, fulgte de fire teknologiinteresserte jentene spent med på omvisningen.

– Det er gøy å få et innblikk i hvordan det fungerer, forteller Benedicte Austefjord, mens de beveger seg mellom turbinene i kraftstasjonen.

Teknologisk drøm

– For noen dager siden ønsket jeg å bli mattelærer, men nå skal jeg definitivt bli ingeniør, sier Aurora Fossøy (18 år).

Fossøy går siste året på Dahlske Videregående skole i Grimstad, og hun har alltid likt realfag.

– Jeg er glad i tall og konkrete svar, sier eleven fra Grimstad.

Tvillingjentene Silje og Tonje Gunvaldsen (23 år) er snart ferdig med sivilingeniørstudiet i Grimstad.

– Med realfag så har du så mange spennende muligheter og yrker, sier jentene, som ikke er sene med å anbefale realfag.

Helt sikkert søt musikk i ørene til olje— og energiministeren som avsluttet dagen på Sørlandet med festforestillingen i Kilden.