Bankkrisen på Kyrpos har ført til voldsom interesse for den digitale valutaen bitcoin de siste dagene.

Aftenposten skrev torsdag at prisen på nettvalutaen har doblet seg den siste uken, etter at rike investorer og profesjonelle investeringsselskaper har kastet seg over valutaen som bare finnes som betalingsmiddel på internett.

Kobler til lommeboken

Men nå kan bitcoin-brukerne se frem til å ta i bruk sine første minibanker. Den 42 år gamle gründeren Jeff Berwick skal ha utviklet en Bitcoin-minibank. De to første maskinene skal ifølge Berwick settes ut på ennå ukjente steder på Kypros og i Los Angeles om to uker, skriver CNN Money.

Berwick hevder at han har mottatt hundrevis av bestillinger på minibanker fra mer enn 30 land.

Minibankene skal ifølge Berwick fungere omtrent som en vanlig minibank. Men i stedet for å koble seg opp mot brukerens bankkonto, kobler den seg opp mot kundens «bitcoin-lommebok», som er en slags nettkonto liknende en e-postkonto som fungerer som sender— og mottaker-adresse for Bitcoins i et kryptert nettverk.I minibanken kan du sette inn penger i din bitcoin-lommebok, eller ta ut penger som trekkes fra bitcoin-beholdningen din.

Uten sentralbank-kontroll

Bitcointilhengere hevder nettvalutaen er et alternativ til etablerte valutaer som både kan bli devaluert eller inndratt, og den har derfor blitt ekstra populær i kjølvannet av bakkrisen på Kypros, der myndighetenes skatt på bankinnskudd og begrensninger på minibankuttak førte til store protester i påsken.

Det er ingen sentralbank som utsteder bitcoins. I stedet er det brukerne selv som oppretter en konto eller mappe i sin egen PC. Denne kontoen fungerer som sender— og mottageradresse i et kryptert nettverk.Deltagerne i dette nettverket bruker en kryptert programvare for å overføre penger mellom konti.

Må følge hvitvaskingsregler

Systemet skal hindre at hver pengeenhet blir brukt til mer enn én transaksjon.

Alle brukerne kan følge med på pengetransaksjonene, men hver enkelt bruker er anonym.

Nettopp denne anonymiteten gjør valutaen til et populært betalingsmiddel blant kriminelle. For eksempel har medlemmene av det nettbaserte narkotikamarkedet Silk Road bitcoins som sitt foretrukne betalingsmiddel, skriver CNN. USAs finansdepartement vedtok sist uke nye regler brukerne av slike digitale valutaer må følge for å hindre hvitvasking av penger.