Kinesiske myndigheter har gitt beskjed til statseide selskaper om å avslutte alt samarbeid med amerikanske konsulentselskaper. Årsaken skal være frykt for at selskapene gir informasjon om kinesiske selskap videre til amerikanske myndigheter, skriver Financial Times.

Dekretet kommer bare dager etter at det amerikanske justisdepartementet for første gang tok ut tiltale for industrispionasje mot spesifikke tjenestemenn fra et annet land.

— Landets øverste ledelse har foreslått å sette sammen en gruppe bestående av kinesiske konsulenter som skal jobbe spesielt med informasjonssystemer. Vi gjør dette for å ta kontrollen tilbake fra utenlandske selskaper. Slik det er nå bruker andre nasjoner konsulentselskaper til å hente ut all informasjon de ønsker om våre selskaper, forklarer en høytstående kinesisk tjenestemann til avisen.

Anklagene om industrispionasje er ikke nye. Foto: Jae C. Hong

Amerikanske konsulentselskaper som Mckinsey, Boston Consulting Group og Bain & Company har alle utstrakt virksomhet i et kinesisk marked som vokser og blir stadig viktigere for mange av de største konsulentselskapene. Ingen av dem har ønsket å kommentere saken.

Skjerpet tone

Kinesiske myndigheter har i tillegg varslet om strengere kontroll med utenlandsk it— og kommunikasjonsutstyr som skal selges i landet.

Windows 8, det siste operativsystemet fra den amerikanske it-kjempen Microsoft, er allerede gjort forbudt, angivelig på grunn av vurderinger gjort rundt sikkerhetsrisikoen systemet representerer.

Etter at tiltalebeslutningen ble kjent, ble USAs ambassadør i Kina, Max Baucus, kalt inn til det kinesiske utenriksdepartementet. Kina skal også ha varslet at landet suspenderer samarbeidet med USA om en felles ekspertgruppe om internettspørsmål.

Kina avfeier anklagene

De fem tiltalte kineserne som USA mandag navnga, tilhører alle en spesialavdeling i det kinesiske militæret. De er tiltalt for å ha spionert mot til sammen seks amerikanske selskaper tilknyttet industri- og teknologisektorene kjernekraft, solenergi og metall. Blant selskapene er stålprodusenten Alcoa Inc. og teknologiselskapet Allegheny Technologies. I tillegg skal også en amerikansk fagforening ha blitt hacket.

Justisminister Eric Holder. Foto: Charles Dharapak

Justisminister Eric Holder hevdet mandag at FBIs etterforskning har avslørt at den kinesiske hackingen stammer fra en bygning i Shanghai som huser enhet 61398 i Folkets frigjøringshær. Denne enheten skal ha blitt beskyldt for slik hacking over lang tid.Kinesiske myndigheter har avfeid alle anklager.

— Anklagene er basert på fabrikkerte opplysninger og de setter samarbeidet mellom USA og Kina og landenes gjensidige tillit i fare, sier Qin Gang, talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, ifølge BBC.

Departementet sier Kina selv er «offer for amerikansk nettovervåking og tyverier».

— Enkelte amerikanske etater har systematisk avlyttet kinesiske etater, selskaper universiteter og private nettverk for å overvåke dem, sier talsmannen.

Tonen har ikke alltid vært like hjertelig mellom Xi Jinping og Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais

— Som president Obama har sagt ved gjentatte anledninger: USA samler ikke inn etterretningsinformasjon for å gi amerikanske selskaper eller sektorer konkurransefordeler, sa justisminister Eric Holder mandag da tiltalene ble gjort kjent.

Neppe rettssak

USA har ingen utleveringsavtale med Kina, så det er svært lite sannsynlig at de fem noen gang vil bli stilt for en amerikansk rett. En tiltale vil imidlertid hindre de fra å reise til USA og til land USA har en utleveringsavtale med.

Advokat Stewart Baker, som tidligere har jobbet for etterretningstjenesten NSA, sier ifølge NTB at hackerne som er tiltalt også kan få problemer med å få jobb i privat sektor i Kina når de slutter i Folkets frigjøringshær.

— Amerikanske myndigheter vil ikke se med blide øyne på kinesiske selskaper som ansetter tidligere cyberspioner, sier han.

- USAs bedragerske natur

Kina har anklaget USA for hykleri i etterkant av tiltalebeslutningen. Det kinesiske forsvarsdepartementet benektet denne uken i et skarpt innlegg at de har utøvd dataspionasje.

— Når det gjelder dataspionasje har USAs bedragerske natur og dobbeltmoral lenge vært kjent. Wikileaks og Edward Snowden-saken er eksempler på dette, skriver de ifølge BBC.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel møtte Kinas forsvarsminister Chang Wanquan i april. Foto: Alex Wong

Amerikanske myndigheter insisterer imidlertid på at det er forskjell på etterretningsaktivitet som har kommersielle hensikter, og informasjonsinnhenting som skal bidra til en nasjons sikkerhet.I møte med den kinesiske presidenten Xi Jinping forsvarte Obama i mars amerikansk etterretning på nettopp dette grunnlaget, skriver Los Angeles Times.

Edward Snowdens avsløringer hadde da avslørt at amerikansk etterretning hadde tappet informasjon fra det enorme kinesiske teleselskapet Huawei. De skal også ha spionert på det brasilianske oljeselskapet Petrobras.

Kina blir verdens største

Det anerkjente tidsskriftet Foreign Policy beskriver det amerikanske ståstedet på følgende måte: for amerikanske myndigheter er det greit å spionere på kinesiske oljeselskap for å ta rede på Kinas nasjonale energistrategi. Det er imidlertid ikke greit å gi denne informasjonen til amerikanske oljeselskap som kan utnytte den kommersielt.

USA har vært verdens største økonomi i godt over hundre år, trolig siden 1872 da de passerte Storbritannia. Kinas formidable vekst de siste tiårene har imidlertid bidratt til at den asiatiske stormakten trolig vil overta som verdens største økonomi i løpet av 2014.