USAs ambassadør i Beijing ble innkalt til det kinesiske utenriksdepartementet kort tid etter at USA mandag offentliggjorde tiltalene av de fem kinesiske offiserene.

De tiltalte står på FBIs liste over ettersøkte personer. Foto: FBI, REUTERS/NTB SCANPIX

Tirsdag innførte den statlige kinesiske innkjøpssentralen forbud mot å bruke amerikanske Microsofts operativsystem Windows 8 i statlige datamaskiner.Kunngjøringen skjedde i en ordknapp melding som ble lagt ut på innkjøpssentralens hjemmeside. Den eneste begrunnelsen som ble gitt, var en henstilling om å bruke energisparende produkter.

Det var ingen henvisning til hackingsaken.

Industrispionasje

De fem kinesiske offiseren er anklaget for datasnoking over internett. De skal angivelig ha vært på jakt etter bedriftshemmeligheter hos store amerikanske selskaper i atom-, metall— og solenergiindustrien, ifølge politiet.

Amerikanernes reaksjon er ledd i en større samordet internasjonal politiaksjon mot datahacking.

Kineserne krever at tiltalen blir droppet.

I den offisielle protesten hevder kineserne at de amerikanske anklagene har skadet forholdet mellom de to landene på en alvorlig måte.

Kineserne hevder amerikaneren er «den største angriperen på Kinas internett».

Kutter samarbeidet

Kina varslet samtidig at landet suspenderer samarbeidet med USA om en felles ekspertgruppe om internettspørsmål.

Tiltalene mot de kinesiske offiserene markerer en ytterligere skjeping av tonen mellom de to land etter at USA tidligere har anklaget Kinas militære for nettkriminalitet.

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant opplyste i fjor at det har sporet dataangrep på amerikanske og andre lands selskaper fra en militær avdeling i Shanghai.

Det er første gang USA har tiltalt utenlandske tjenestemenn for slik kriminalitet.

Det er særlig amerikanske tekonologiselskaper som blir rammet av den skjerpede tonen mellom Beijing og Washington om sikkerhet ved bruken av internett.

Rammer firmaer

Store utstyrsleverandører som IBM og Cisco har allerede opplevd et fall i salget til Kina etter avsløringene til Edward Snowden om amerikanske sikkerhetsmyndigheters globale dataspionasje, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kina har lenge vært et problemmarked for Microsoft.

Programvareselskapets tidligere toppsjef Steve Ballmer fortalte ansatte i 2011 at Microsoft på grunn av piratprodukter tjente mindre i Kina enn i Nederland, selv om PC-salget i Kina var på nivå med det amerikanske.