Rammeavtalen mellom Statoil og Kværner varer fram til 2020, og det er ingen begrensninger på antall understell Statoil kan bestille som en del av alliansen.

I første rekke har de to selskapene inngått en intensjonsavtale om levering av to stålunderstell til Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen. Disse skal leveres sommeren 2017 og våren 2018. Kværner anslår at omtrent 350 personer på det meste kommer til å jobbe med prosjektet.

Det ene understellet er til en stigerørsplattform, som leveres sommeren 2017, mens understellet til en boreplattform etter planen leveres våren 2018. Begge leveransene omfatter ingeniørtjenester, innkjøp og fabrikasjon, det samme gjør rammeavtalen. Ingeniørtjenestene utføres i Oslo, men prosjektledelsen holder til hos Kværners anlegg for stålunderstell i Verdal i Nord-Trøndelag.

Kontraktens verdianslag er basert på at alle nødvendige godkjenninger for at prosjektet videreføres, er i havn.

Tapte onsdag

Det franske oljeselskapet Total har kansellert kontrakten om leie av spesialskipet Skandi Aker. Kanselleringen betyr rundt 900 millioner kroner i tapte inntekter for Aker Solutions.

Brønnintervensjonsskipet, som ble satt i drift utenfor Angola i september i fjor, eies av underselskapet Aker Oilfield Services.

Den toårige kontrakten som ble inngått med Total, hadde en totalverdi på rundt 1,5 milliarder kroner, opplyser Aker Solutions i en pressemelding.

Skipet var leid inn av Total Angola, men ble i slutten av mars i år tatt ut av drift for vedlikehold og reparasjoner. Kapasitetsutnyttelsen har derfor vært helt nede i 37 prosent så langt i år som følge av dette.

I september i år blir Aker Oilfield Services en del av oljeinvesteringsselskapet Akastor. Det vil være Akastor som dermed tar de økonomiske konsekvensene av kontraktsoppsigelsen på sin kappe.

I pressemeldingen fra Aker Solutions heter det at selskapet vil komme med mer informasjon i forbindelse med den neste kvartalspresentasjonen 17. juli.

Kontraktsavbruddet førte til at Aker Solutions-aksjen falt med 5,51 prosent på Oslo Børs etter endt handel onsdag. (©NTB)