Da Europaminister Vidar Helgesen (H) kom til Brussel i dag var det for å møte EU i det halvårlige EØS-rådsmøtet, det høyeste organet i samarbeidet mellom EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein på den ene siden og EU på den andre.

Betydelig mer

Der klager EU nok en gang over at EFTA-landene har en stor bunke med direktiver som ennå ikke er blitt innført og at den norske ostetollen fortsatt lever i beste velgående. Det er likevel ikke disse gjengangerne, men de pågående EØS-forhandlingene som krever mest oppmerksomhet fra de norske diplomatene for tiden.

Hverken EU eller Norge vil bekrefte hvor mye EU har krevd i disse forhandlingene, som ikke ble ferdige innen fristen 30. april, da dagens finansieringsordning løp ut.

Statsminister Erna Solberg har tidligere sagt til Aftenposten at EU har krevd «et betydelig beløp» og «betydelig» mer enn forrige gang. For forrige femårsperiode kom regningen på 14 milliarder kroner for Norge. Det spekuleres i at EU nå vil ha dobbelt så mye.

— Dette er et krav vi ikke var forberedt på. Vi mener vi ligger på et godt nivå der vi er i dag. Det er utgangspunktet vårt i disse forhandlingene, sa Europa-minister Vidar Helgesen da han var i Brussel i dag.

- Har ikke dårlig tid

Han avdramatiserer likevel betydningen av at forhandlingene trekker ut. De startet 22. januar. Neste forhandlingsmøte er førstkommende fredag. De samme personene i EUs utenrikstjeneste leder forhandlingene med Norge og EØS-kontingenten og EUs håndtering av krisen i Ukraina.

— Vi har lang erfaring i at disse forhandlingene tar lang tid. Forrige gang tok det et år over tiden. Nå er vi fjorten dager over tiden, det lever vi godt med, sier Helgesen.

EØS-forhandlingene handler om hvor mye Norge, Liechtstein og Island skal betale til EU for å bidra til sosiale og økonomisk utjevning i de fattigste medlemslandene.

— Vi synes vi leverer et bidrag til dagens ordninger som er godt og som er til stor hjelp for de 16 landene som mottar bidrag fra Norge. Vi ser ingen grunn til at vi skal øke vårt bidrag når EU selv reduserer sine budsjetter, sa Helgesen.

Får ostetollen i fleisen

Da Solberg-regjeringen tiltrådte sa den at den ville fjerne oste-og hortensia-tollen, som den forrige rød-grønneregjeringen innførte, og som EU mener er i strid med det indre markedet. Men regjeringen har ikke flertall i Stortinget for å fjerne tollen.

— EU fortsetter å ta opp saken. Vi sier at vi er en mindretallsregjering og at vårt syn er klart. Nylig møtte fiskeriministeren sin nederlandske motpart og tok opp at vi ønsker større markedsadgang for fisk, og fikk kontant i fleisen: da forventer vi at Norge også bidrar til større frihandel for landbruksprodukter og ost og blomster. Så vi møter denne saken hele tiden. I Danmark har folketingsrepresentanter stilt spørsmål til handelsministeren om det finnes sanksjonsmuligheter mot Norge. Så saken er ikke død selv om det ikke er flertall i stortinget, sier Helgesen.

Han mener ballen ligger hos Venstre, som «sa en ting i valgkampen, men som senere har snudd».