I perioden 2009 til 2014 betaler Norge, Island og Liechtenstein rundt 14 milliarder kroner til EU i såkalt EØS-kontingent. For neste femårsperiode krever EU mer.

EUs medlemsland har samlet seg om et mandat for å forhandle om en ny såkalt EØS-kontingent med Norge, Island og Liechtenstein. I realiteten er det Norge som må plukke opp regningen for de tre EFTA-landenes tilknytning til EU gjennom EØS-avtalen. Norges andel er på hele 97 prosent.

Etter det Aftenposten får bekreftet inneholder ikke mandatet noe konkret tall, men det slår fast at EU ønsker en generell økning i bidraget. I tillegg «vil man analysere muligheten for å få til en ytterligere tildeling for å redusere konsekvensene av ungdomsledigheten i de statene som er hardest rammet».

I praksis betyr dette at EU ønsker å få ekstra penger fra Norge til å bekjempe den omfattende ledigheten blant ungdom. I noen medlemsstater, som for eksempel Spania, er ledigheten blant ungdom omkring 50 prosent.

Norsk holdning

Europaminister Vidar Helgesen ønsker ikke å kommentere kravet fra EU direkte.

— Vi skal inn i en forhandlingsprosess med EU. Det er ikke vanlig å forskuttere forhandlingene gjennom media, det tar vi direkte med EU, sier Helgesen.

Han mener imidlertid at det ikke er naturlig at Norge bidrar med mer, ettersom EU-budsjettet for første gang i historien har gått ned.

Men de 28 medlemslandene i EU er av en helt annen oppfatning. EU har i tillegg fått ett nytt medlem siden 2009, nemlig Kroatia.

Hver gang man har reforhandlet de tre landenes bidrag til EU for EØS-avtalen, har det endt med dramatiske økninger for Norge. Selv om Norge i utgangspunktet har avvist EUs krav om å betale mer.

EU ser nå på norsk økonomi som går godt. I tillegg at Norge selv understreker at EØS-avtalen er viktig for Norge og ikke minst for norsk næringsliv. Det kom ikke minst frem i den utredningen om Norges tilknytning til EU som ble lagt frem i fjor.

Bruk av ord

Norske myndigheter har alltid avvist at EØS-midlene er en kontingent, men at de er et solidarisk bidrag til sosial og økonomisk utjevning i det utvidede indre marked.

Midlene skal bidra til å gjøre mottagerlandene bedre i stand til å nyttiggjøre seg det indre marked. Norge og mottagerlandene, som er 15 av EUs medlemsland i Sentral— og Sør-Europa, har gjensidig interesse av dette.