Onsdag morgen sa Parats forhandlingsleder Turid Svendsen til Aftenposten at den danske Forligsmanden avgjør hva som nå skjer med arbeidskonflikten rundt de kabinansatte i flyselskapet. Så langt er én Norwegian-ansatt tatt ut i streik, og de tillitsvalgte har varslet at det kan bli aktuelt å ta ut alle medlemmer i Norge og Danmark.

— Foreløpig har forligsmanden utsatt konflikten med 14 dager, men han kan når som helst kaste inn håndkledet om han ser at det ikke er grunnlag for videre forhandlinger. Slik situasjonen er nå, så avventer vi hva som skjer i Danmark, før vi eventuelt går ut i streik, sa Svendsen.

Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart, som forhandler på vegne av Norwegian, sier at NHO avventer situsjonen i Danmark.

— Det har ikke vært noen kontakt med Parat siden streiken var et faktum. Vi vil helst si minst mulig om situasjonen og hva som skal til for å få en bevegelse i situasjonen, sier Lothe.

Les også:

Men den danske forligsmand Asbjørn Jensen er svært forbauset over denne tolkningen.

Rister på hodet

— Det er overhodet ikke slik vi forhandler i arbeidskonflikter i Danmark. Det kan virke som at noen av partene i Norge er mer opptatt av å havne i konflikt enn å finne en løsning, sier han.

Dermed tyder svært mye på at tidspunktet for en opptrapping av streiken i Norwegian vil drøye et godt stykke ut i neste uke. Ifølge reglene i arbeidslivet må Parat varsle en utvidelse av streiken overfor flyselskapet fem dager før de tar ut de 1210 organiserte kabinansatte i Norge og Danmark.

— Jeg har ikke innkalt noen av partene i konflikten til meklingsmøte hverken i dag eller i morgen. Faktisk sitter jeg nå og avventer hva som skjer i Norge. Modellen må jo være at man finner en løsning for de over 1000 Parat-organiserte i Norge først, sier Jensen.

Få organisert

Svært få av de kabinansatte i Norwegians datterselskap i Danmark er fagorganiserte.

— De ansatte forhandler direkte med en advokat som representerer datterselskapet, opplyser Jensen.

Les også:

Utsettelsen av konflikten i Danmark gjelder i 14 dager natt til onsdag denne uken. Jensen sier at han på et eller annet tidspunkt vil ta kontakt med den norske Riksmekleren for å få hans vurdering av situasjonen.

— Når tror du det vil skje?

— Det akter jeg ikke å diskutere med pressen, sier han.

- Løsning i Norge

Hans Erik Skjæggerud Foto: privat

Leder for Parat, Hans Erik Skjæggerud sier til Aftenposten at konflikten etter hans mening må finne sin løsning i Norge. — Det er fordi det er her selskapet ligger og det er her de fleste som omfattes av oppgjøret, jobber, sier han.

Skjæggerud sier at det ikke har vært noen kontakt mellom partene siden streiken brøt ut natt til onsdag. Foreløpig er det kun tatt ut én kabinansatt i konflikt, det er René Gustavsen.

Les også:

Parat-leder Skjæggerud sier at han er innstilt på nye drøftelser med Norwegian og NHO Luftfart med sikte på å finne en løsning på konflikten.

— Vi stiller på kort varsel. Vi ønsker ingen opptrapping. Men blir vi nødt til det, så trapper vi opp, sier han.