— Vi må konkurrere på kunnskap. NOV er stjerneeksempelet på at det går an. Derfor skjønner jeg at Sørlandslaben er viktig for regionen, sier næringsminister Monica Mæland (H), opprinnelig fra Hisøy i Arendal.

Spleiselag

Tirsdag var statsråden på sitt første offisielle besøk i sin gamle landsdel. Hun møtte en rekke av Agders fremste næringslivsledere. Først var hun hos Agder Energi. Deretter besøkte følget National Oilwell Varco. Under det siste møtet ba flere av lederne henne om å støtte et forskningslaboratorium ved Universitetet i Agder i Grimstad. Næringslivet har selv garantert for 50 millioner kroner. Nå håper de regjeringen går inn med det dobbelte.

Mæland sa at regjeringen var positiv til denne typen samarbeid.

— Jeg reiser ikke rundt med sjekkheftet. Men dette er et viktig tema. Kunnskap er den nye oljen, og det vi må konkurrere på, sier Mæland.

Sørlandsutvalget

Sørlandslaben var den viktigste konklusjonen fra det regjeringsoppnevnte Sørlandsutvalget. På oppdrag fra Mælands forgjenger, Trond Giske (Ap), jobbet en rekke av landsdelens fremste kvinner og menn i halvannet år for å finne måter Sørlandet kunne styrkes på. De fire viktigste momentene var forskningslaboratoriet, støtte til fakultet for teknologi og realfag, opprettelse av nasjonalt kompetanse- og forskningssenter for opplevelsesnæringen, samt stor prioritering av landsdelen når det gjelder samferdsel.

Det var laben og veipenger som var mest fremtredende da Mæland møtte næringslivslederne tirsdag.

Bønn om hjelp

Daglig leder i Node, Anne-Grete Ellingsen, og dekan Frank Reichert ved Universitetet i Agder, var blant dem som sa at laben var viktig for å styrke forskningen.

— Det viktigste som kan skje nå er å få et laboratorium. Det er vår høyeste prioritet, og vil gi landsdelen kompetanseheving. Ugland har sagt at de vil bygge. Industrien vil gå inn med 50 millioner kroner. Vi er i full fart med å definere innholdet. Det eneste vi trenger for å gå i gang er en bevilgning på statsbudsjettet, sa Ellingsen.

— Dette kan gjøre at forskere kommer hit, og blir værende her fordi det er det mest spennende stedet de kan arbeide. Dette er en bønn om hjelp, sa Frank Reichert, etter å ha presentert prosjektet.

Tar med innspill

Næringslivet var skuffet over at ikke den forrige regjeringen ga penger. Nå håper de Mæland kan hjelpe.

— Vi bruker rapporten fra Sørlandsutvalget. Vi tar med oss både den og innspillene fra i dag videre, sa Mæland.

Hun ga en solid dose skryt til landsdelen hun forlot til fordel for Bergen på tampen av 80-tallet.

— Jeg er imponert over kompetansebedriftene. For 20 år siden opplevde jeg landsdelen helt annerledes. Nå ser de store muligheter, sa næringsministeren.

Hun lyttet også til en rekke ønsker om bedre veier.

— Jeg ser på meg selv som tillitsvalgt for næringslivet inn i regjeringen, og vil ta med meg ønskene. Vi gjør et stort løft på samferdsel. Det vil også komme Sørlandet til gode, sa Mæland.

Parkeringsproblemer

Etter å ha fortalt om NOV og Nodes eventyrlige vekst, fortalte administrerende direktør Tor Henning Ramfjord at deres gigantflytting til Støodden kan bli stoppet av kommunens parkeringsplassbestemmelser.

Kommunen vil tillate 460 parkeringsplasser til kontorbygget for 1700 ansatte.

Like etter måtte Ramfjord få nøkkelen til en av møtedeltakernes bil for å flytte den. Det var så trangt på dagens parkeringsplass at ansatte ikke kom seg ut. Etter møtet ble det en kort diskusjon mellom direktøren og næringsminister Monica Mæland. Hun ville nødig blande seg i kommunens parkeringspolitikk.

— Vi er nødt til å se på det samlede utslippet, sa hun likevel.

— Om det blir så få parkeringsplasser er det fare for at de ansattes ektefeller kjører NOV-ansatte på jobb og henter dem om ettermiddagen. Da blir det mer trafikk, sa Ramfjord.

— Vi ønsker at flest mulig reiser kollektivt, svarte Mæland igjen.

— Vi kan ikke ha buss med 1.000 passasjerer hit, sa Ramfjord, før diskusjonen stoppet.

Vil ha poeng for praksis

Næringsministeren var imponert over Dyreparken-direktør Reidar Fuglestads innspill.

Fuglestad var blant annet opptatt av at man kan få uttelling for praksis i utdanningsløpet sitt.

— Vi har 70 sesongledere som både intervjuer og leder en stor stab av sesongarbeidere. De får en unik praksis som også bør gi formell uttelling, sa Fuglestad. Han tok også opp at vilkårene burde bli bedre for sesongarbeidere med flere arbeidsgivere.

— Hvis alt ble lagt til rette for det, så hadde det vært lettere for en del servicemennesker å for eksempel jobbe hos oss i Dyreparken på sommeren og på Hovden om vinteren. I dag har de ikke like rettigheter med tanke på sykepenger og slike ting. Det må gjøres lettere for flere å ha dette som levevei, sa Fuglestad.

Mæland lovet å ta begge forslagene med seg.