Kristiansand: Venstre-politikeren varsler dermed heftig debatt om saken i formannskapet i morgen.

– Vi kan ikke sitte stille å se på at en så stor avtale havner i Langesund, det vil være et kjempetap for byen. Nå må rådmannen, ordføreren og havnedirektøren gå sammen og be om et møte med Fjord Line for å finne ut hva som skal til for å få cruisefergene hit, sier Dag Vige.

Dag Vige Foto: Jorunn Jensen

Forlanger handling.

I går la han ut følgende melding på Facebook: ”Color Line må ikke ha særfordeler i Kristiansand havn! Jeg er stresset over at Fjord Line fortsatt føler havna motarbeider dem. Nå må rådmannen og havna kjenne sin besøkelsestid og komme med positive tiltak så Fjord Line vil trafikkere Bergen – Kristiansand – Hirtshals med sine nye skip. ”

– Det slo meg da jeg leste saken i helga: Vi som sentralt folkevalgte politikere sitter helt på siden av dette, men det er jo Kristiansand kommune som eier havna, vi har det øverste mandatet. Etter min oppfatning har havneledelsen fått stake ut kursen helt på egen hånd. Nå gjelder det å ta opp saken på det politiske nivået den hører hjemme, sier Vige.

Må tilrettelegge.

Havnesaken har hele tiden stått på formannskapets agenda i morgen, men da i første rekke spørsmålet om hvorvidt kommunen skal anke dommen fra lagmannsretten eller ikke. Søndag kveld sendte Vige derfor e-post til ordfører Sørensen hvor han varslet at han ville ta opp Fjord Lines mulige flytting til Langesund i morgendagens møte.

– Det frustrerer meg at det ikke er åpenhet rundt avtaler som er inngått mellom partene i havna. ”Fredningstid” og enerett på bruk av Pir 1a? Det høres helt vilt ut. Tenk hvis SAS skulle fått de samme rettighetene på Kjevik – med enerett til å parkere foran hovedinngangen? Det hadde jo blitt rabalder, sier Vige, før han avrunder:

Kaller det klønete.

– Det er direkte klønete håndtert av havna hvis Fjord Line går for Langesund. Tenk hva en sånn satsning kan bety for næringslivet og turismeutviklingen i regionen. Havnas oppgave er å tilrettelegge for de aktører som ønsker drift i Kristiansand.