I forrige uke falt prisen på Nordsjøolje så vidt under 50 dollar. Nå er det på'n igjen. I går falt oljeprisen under 49 dollar. Så sent som i begynnelsen av desember var prisen 80 dollar – og sist sommer 110 dollar.

Men tross oljeprisfallet er det fortsatt overskudd av olje i markedet.

Dermed fortsetter også kampen mellom produsentene om å beholde sin markedsandel.

I løpet av de siste dagene har den innflytelsesrike amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs senket sitt anslag for oljeprisen om tre måneder fra 80 til 42 dollar.

Oljeministeren i Saudi-Arabia, den største oljeprodusenten i OPEC, erklærte rett før jul at hans land vil fortsette å produsere for fullt selv om oljeprisen skulle falle til 20 dollar. Andre skal tvinges til å redusere sin produksjon.

Vi vet mindre om Norges fremtid enn før

Hvor lavt kan oljeprisen gå? Og, enda viktigere, hvor lenge vil vi oppleve priser mellom 40 og 50 dollar?

Noen har allerede konkludert med at oljeeventyret i Nord-Norge er over før det begynte for alvor.

Svarene kan påvirke bildet vi har hatt av Norges økonomiske fremtid.

Noen har allerede konkludert med at oljeeventyret i Nord-Norge er over før det begynte for alvor.

Leksen vi hadde glemt

På kort sikt betyr endringer i prisen lite både for etterspørsel etter og produksjon av olje. Når markedet er ute av balanse, må det derfor voldsomme prisendringer til for å fjerne overskuddet – eller underskuddet – på olje.

Det var derfor oljeprisen steg til over 140 dollar fatet i 2008, drevet ikke minst av en raskt økende etterspørsel etter olje fra Kina og andre land i Asia. Men året etterpå, da finanskrisen bremset veksten i verdensøkonomien, falt oljeprisen for en kort periode til under 50 dollar.

Erfaringene kan altså tyde på at oljeprisen sjelden holder seg svært høy eller svært lav over lang tid.

Men det er ikke alltid at historien gjentar seg selv.

Energirevolusjonen kan forandre alt

Vi opplever en liten energirevolusjon. Ny teknologi gjør det nå mulig å utvinne olje fra en ny kilde – såkalt skiferolje.

Det er slik oljeproduksjonen i USA har økt med femti prosent på fem år.

Like viktig som det som nå har skjedd, er hva som kan skje. Mange land har uutnyttede muligheter for å utvinne skiferolje. Ikke minst Russland og Kina antas å ha store forekomster. Den amerikanske energirevolusjonen kan være begynnelsen på en global revolusjon.

Dette skjer på et tidspunkt hvor den økonomiske veksten er på vei nedover i Kina og flere andre land som lenge bidro til stadig stigende oljeforbruk og høye priser.

Med andre ord: Det skjer store endringer både på tilbuds— og etterspørselssiden som tyder på at lave oljepriser ikke er et forbigående fenomen.

Motkreftene som trekker opp

Det finnes motkrefter som kan trekke oljeprisene oppover igjen.

Et kraftig oljeprisfall vil øke kjøpekraften i importlandene. Dermed øker også økonomiske veksten og etterspørselen etter bl.a. olje.

Med så lav oljeprise som nå vil dessuten produksjonen av olje til slutt reduseres.Noen – kanskje mange – produsenter av skiferolje vil få problemer. Slike felt er ikke dyre å bygge ut, men driftsutgiftene er høye. Noen sier produsentene av skiferolje trenger en pris 80 dollar pr. fat for å overleve. Andre sier 40 dollar.

Oljeselskapene har dessuten allerede bestemt seg for å bruke mindre penger på oljeleting og utbygging, ikke minst i strøk der det er dyrt å produsere, som i Arktis.

Ned, ned og så opp – men hvor høyt?

Oljeprisen kan falle enda lavere utover våren etter hvert som pessimismen sprer seg – helt til den siste spekulant har solgt seg ut av oljemarkedet. På det tidspunktet forteller historien at oljeprisen vil få en rekyl — oppover.

Men vi vet ikke hvor oljeprisen til slutt vil flate ut.

Saudi-Arabia, som har verdens billigste olje, kan aldri bli utkonkurrert på pris

Det vi vet, er at prisen i det lange løp må holde seg nær det koster å bygge ut og drive nye felter som både skal dekke økende etterspørsel og erstatte gamle felter som går ut av produksjon.

Derfor vet vi også at Saudi-Arabia, som har verdens billigste olje, aldri kan bli utkonkurrert på pris.

For Norge er bildet sammensatt. Det er billig å holde produksjonen i gang fra de feltene i Nordsjøen som fortsatt har stor produksjon. Det nye gigantfeltet Johan Sverdrup vil det også være lønnsomt å bygge ut selv med svært lave priser.

Kostnader kan kuttes - og vil bli kuttet. Men det er vanskelig å se nå at verden trenger så høy oljepris at det kan bli lønnsomt å bygge ut nye oljefelter i arktiske strøk de nærmeste fem-ti årene.

I oljelandet Norge ligger gullalderen bak oss.