For første gang siden finanskrisen i 2009 har oljeprisen falt til under 50 dollar fatet. Oljenæringen var i går i møte hos næringsministeren.

Mens flere og flere oljeselskaper og leverandører melder om kutt og nedbemanning, fortsetter synkende oljepris å gjøre vondt verre. I går formiddag falt den i en periode til under 50 dollar fatet. Det er godt under halvparten av prisen i sommer.

- Bildet er ikke helsvart, men det er grunnlag for bekymring. Dette er en varslet omstilling næringen må igjennom, men som kan kjennes vanskelig og ganske brutal for en del selskaper, sier Mæland til Aftenposten.

Må gå sin gang

I går møtte hun representanter fra leverandørindustrien og bransjeforeningen Norsk olje og gass i Oslo. Mæland gjorde det klart at staten ikke har planer om noen krisepakke til næringen.

- Så langt har hverken vi eller næringen selv sett behov for krisepakker. Dette er ikke en situasjon staten kan reparere, og det er stor forskjell på finanskrisen vi hadde i 2008 og dagens bilde. Den gangen måtte vi inn med tiltak for å reparere en akutt situasjon, sier hun.

- Så dette må gå sin gang?

- Ja, men vi skal selvfølgelig legge til rette for omstilling både for denne næringen og resten av næringslivet. Derfor har vi vært opptatt av skatte— og avgiftsendringer, samferdsel og næringsrettet forskning og utvikling.

Ikke på tiggerferd

Egil Aanestad er leder i Topplederforum i Norsk olje og gass. Han deltok på næringsministerens møte i går.

- Vi kom ikke hit for å be om masse penger. Mesteparten av endringene, slik som reduksjon av kostnadene, må næringen stå for selv. Men vi var redde for at staten ville kutte i midler til forskning og utvikling. Nå har vi fått signaler om det motsatte. Det er viktig, sier han.

Aanestad, som også sitter i ledelsen i oljeserviceselskapet Halliburton, vil ikke bruke ordet «krise», men sier situasjonen i næringen er utfordrende.

- Vi håper at vi snart ser bunnen, og at oljeprisen begynner å stige igjen mot slutten av året. En oljepris på 50 dollar er ikke bærekraftig i det hele tatt. Hvis bølgedalen blir langvarig, kan det få enorme ringvirkninger. Da kan vi snakke om en krise, sier Aanestad.

Sachs tror på opptur igjen

Aanestad kan søke trøst i spådommene til den verdenskjente amerikanske økonomen Jeffrey D. Sachs, som tror oljeprisfallet blir kortvarig. Han gjestet i går Oslo i forbindelse med fondsselskapet Skagens nyttårskonferanse.

Sachs tror effektene av oljeprisfallet for verdensøkonomien er positive på kort sikt.

- Besparelsen i land som er nettoimportører av olje fører til større økning i forbruket enn nedgangen som følger i landene som er nettoselgere av olje. Det blir generelt en økning både i bedriftsoverskudd og etterspørsel, og dette styrker verdensøkonomien, sier han.