— Det var veldig ok å få anerkjennende nikk fra noen som har sett mye, og vært med lenge innen CO2-feltet, sier administrerende direktør Tom Cantero i Air Products.

Onsdag formiddag var han i et møte med det amerikanske energidepartementet i regi av vårt eget olje- og energidepartement.

Konkret om CO2-rensing

— Vi fortalte litt om hva vi i dag leverer innen miljøvennlig skipsfart, og gikk deretter konkret på membranteknologien vi utvikler på CO2-rensing, sier Cantero.

Og amerikanerne, representert ved John Litynski, leder for karbonfangstprogrammet i det amerikanske energidepartementet, synes presentasjonen var av stor interesse.

— Jeg hadde en lengre prat med dem, og teknologien Air Products utvikler ligner på tilsvarende teknologi som vi ser på i USA, forteller Litynski.

På bildet ser du en nitrogengenerator, produktet Air Products er verdensledende på. Nå jobber selskapet med å utvikle membranteknologien i nitrogengeneratoren til også å kunne skille ut CO2. Foto: Reidar Kollstad

Les også:

— Enorme markedsmuligheter

Han oppfordrer selskapet til å se lengre enn prosjektet de nå er involvert i med sementfabrikken Norcem i Brevik.

— Bare i USA produserer kullfyrte kraftverk om lag 300 gigawatt elkapasitet, mens gasskraftverk står for om lag 400 gigawatt årlig. Ser man internasjonalt, og særlig til Kina, er antall kullfyrte kraftverk mye høyere. Alle disse anleggene er potensielle kunder for karbonfangstteknologi, og markedsmulighetene er derfor enorme, sier Litynski.

Les også:

Fremtidige samtaler

Ifølge den amerikanske embetsmannen gjenstår likevel mye arbeid.

— Teknologien er lovende, og Air Products har en god sjanse til å lykkes dersom teknologien videreutvikles. Slik det ser ut nå har membranteknologien et interessant potensial til å være konkurransedyktig, sier Litinsky, og legger til:

— Vi satser på fremtidige samtaler om teknologien.