Air Products i ellevill jubel sekunder etter vinneren av finalen i Årets Sørlandsbedrift 2014 er annonsert under Næringslivsdagen på Scandic Kristiansand Bystranda. Foto: Kjartan Bjelland
vinner bedrift00003.jpg
Tom Cantero (i midten, med ryggen til) løper jublende bort for å omfavne sine ansatte etter seieren var i boks. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi kommer ut av konkurransen som en helt ny bedrift, og har lært utrolig mye på kort tid, sier administrerende direktør i Air Products, Tom Cantero, til Fædrelandsvennen, i det den spontane feiringen av seieren er i gang i lobbybaren til Scandic Kristiansand Bystranda.

Smilet er i ferd med å gå rundt på sjefen, som har hatt flere våkenetter på rad.

Les også:

— Helt enormt

— Bare å føle på den tilfredsstillelsen som flyter inn, er helt enormt, sier en like smørblid Rune Damsgaard, markedsdirektør i samme selskap.

Sammen med et titalls ansatte står de i lykkerus etter å ha gått helt til topps i Årets Sørlandsbedrift 2014.

Air Products i ellevill jubel sekunder etter vinneren av finalen i Årets Sørlandsbedrift 2014 er annonsert under Næringslivsdagen på Scandic Kristiansand Bystranda. Foto: Kjartan Bjelland

143 stemmers margin

Et kvarter tidligere ble vinneren kåret under avslutningen av Næringslivsdagen.

Da sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen annonserte vinneren som med 143 stemmers margin hadde vunnet konkurransen, ble det ville jubelscener blant de fremmøtte ansatte hos Air Products.

— Dette er helt utrolig. Nå har vi hatt flere våkenetter i det siste. De (Trimtex, red.anm.) var i ledelse i går kveld med 300 stemmer, men jeg sa til mine ansatte at de bare skulle glemme det de holder på med til vanlig, stå på og vinne konkurransen, sier en lykkelig daglig leder i Air Products Tom Cantero etter å ha fått overrakt premien av Fædrelandsvennens sjefredaktør.

vinner bedrift00004.jpg

Premien bestod, i tillegg til heder og ære, av 50 billetter til nyttårskonserten på Kilden i januar, samt en losje for 12 personer, inklusive treretters middag, på en valgfri Start-kamp i 2015. ## Over 20.000 stemmer

I finalen ble det totalt avgitt 8009 stemmer, hvorav i overkant av 1000 stemmer ble underkjent, enten fordi de var dobbeltstemmer sendt fra samme mobiltelefon, eller sendt før finalen var i gang.

Totalt sett for hele konkurransen kom det inn hele 22.920 stemmer, hvorav 20.580 ble godkjent. Til sammenligning kom det inn 14.013 godkjente stemmer i fjor.

Les også:

Utrolig jevnt

Finalen var utrolig jevn og spennende helt til det siste, og det nødvendige forspranget Air Products trengte ble hentet inn de to siste timene av avstemmingen.

— Vi lærte oss spillereglene for konkurransen underveis, og fant ut hva som måtte til for å sanke stemmer. UiA-studentene i Grimstad, IK Start, ordføreren og Stine Sofies Stiftelse skal ha mange takk for hjelpen, sier Cantero, i det flere av deltakerne på Næringslivsdagen kommer til for å gratulere.

Ordføreren mailet alle

Kristiansandsordføreren dro torsdag formiddag nemlig samme trikset som lillesandsordføreren hadde gjort tidligere i finalen, og sendte en stemmeoppfordring for Air Products til alle på kontaktlista.

— Jeg tenkte vi måtte gjøre det som gjøres kan for å hjelpe Air Products til seier, og sendte derfor e-post til alle jeg en eller annen gang har sendt e-post til før, bekrefter Arvid Grundekjøn, og legger til at han med dette fikk frisket opp mange gamle bekjentskaper og reklamert for en flott bedrift på samme tid.

— Air Products er en fremragende bedrift med en fenomenal teknologi. Jeg er veldig glad på deres vegne, sier ordføreren.

Les også:

— Amerikanske tilstander

Erik Tønnesen, medlem av konkurransens ekspertpanel og til daglig partner i Skagerrak Capital, mener også Air Products var en verdig vinner.

— Det morsomste er å se at de ansatte i bedriften har gått ut av sitt gode skinn for å sanke stemmer. Den entusiasmen de har vist er det som har imponert meg mest. Det har rett og slett vært amerikanske tilstander, der man har lov til å skryte av seg selv, og det er noe vi trenger i sørlandsk næringsliv, sier Tønnesen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

- Kulere enn vi ser ut

— Som teknolog synes jeg det er kjempegøy når bedrifter vinner verden med god teknologi, noe Air Products er et godt eksempel på, sier Anne Grete Ellingsen, representant for fagjuryen og til daglig klyngeleder i NODE.

— Generelt har konkurransen vist hvilke juveler og diamanter som skjuler seg i sørlandsk næringsliv. Så synes jeg også den kreative galskapen og entusiasmen som er vist, gir et godt bilde av næringslivet. Ingeniører er nemlig kulere enn vi ser ut, sier Ellingsen og ler.

Les også:

— Seier å komme til finalen

— Vi ga alt. Vi er liten bedrift, og måtte by på det vi har, sa daglig leder Tor Eivind Augland om nakenstunt og andre tiltak for å skaffe stemmer. Etter å ha tapt med få stemmer mot Kristiansands-bedriften Air Products deppet han likevel ikke.

— For oss er det en seier å ha kommet helt hit. Vi var glade for å bli nominert, for så å være blant de åtte finalistene. At vi var blant de to beste er veldig bra, sier Augland.

vinner bedrift00003.jpg

Han sier konkurransen har betydd mye for bedriften, og tror den har gjort dem mer synlige blant den jevne sørlending.

— Jeg må berømme de ansatte som virkelig har mobilisert for å få dette til. De har vist en imponerende innsats, sier Augland.