— Det hadde vært helt utenkelig å komme med en overraskelse som dette, dersom John Fredriksen var storeier. Cermaq har en sterk eier som er opptatt av lederlønninger, og da må beslutningskriteriene til styre og ledelse samsvare med det, sier styreekspert Arne Selvik ved Administrativt Forskningsfond ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Det var onsdag denne uken at det ble kjent gjennom Dagens Næringsliv at Cermaq-styret har banket igjennom en ekstra bonusavtale verdt 7 millioner kroner for de seks topplederne.

Advokatråd

Næringsminister Trond Giske var helt ukjent med den ekstra bonuspakken, og det lar han seg provosere av, selv om han er på ferie. Staten eier nesten 60 prosent i Cermaq. Onsdag ettermiddag sendte Giske og Næringsdepartementet brev til Cermaq der de krever at selskapet redegjør for de nye bonusene innen en uke. I utgangspunktet hadde Cermaq tenkt å vente til generalforsamlingen neste år.

I går kom det frem i Finansavisen at ledelsen i Cermaq hadde hyret inn advokater for å forsikre seg om at de ikke behøvde å informere generalforsamlingen i mai i år om sin omstridte ekstrabonuspakke.— Spørsmålet er om ledelsen burde brukt andre typer rådgivere enn jurister. Her handler det mer om dømmekraft og klokskap enn om jus, sier Selvik.

Aktiv minister

Giske har vært svært sentral i prosessen rundt restruktureringen av Cermaq, og mer aktiv enn det en næringsminister pleier å være i slike saker. Staten sto sammen med Cermaq-ledelsen da investor og milliardær John Fredriksen nylig forsøkte å kjøpe opp hele selskapet. Allikevel informerte Cermaq-lederne aldri Giske om ekstrabonusene som de seks i toppledergruppen nå får.

Cermaq-styret vedtok bonuspakken før generalforsamlingen, det bekrefter konsernsjef Jon Hindar i Cermaq overfor Aftenposten. Men på generalforsamlingen 21. mai ble det altså ikke sagt et ord om den nye bonuspakken. Samtidig sier styreleder Bård Mikkelsen i Cermaq at selskapet har god kontakt med Giskes Nærings- og handelsdepartement. Likevel valgte han altså ikke å informere om en bonuspakke som, ikke overraskende, får den rødgrønne til å se bare rødt.

Styreleder svarer ikke

Styreleder Bård Mikkelsen har ikke besvart Aftenpostens henvendelser i går om hvorfor selskapet valgte å holde tilbake informasjon om den nye bonuspakken.Konsernsjef Hindar viser til rådet fra advokatene om å informere på neste års generalforsamling.

— I lys av medieomtalen de siste dagene: Ville det ha vært lurt å informere nå?

— Det er styret som gjør den vurderingen, og det er styret som må kommentere dette.

- Men det går jo an å fortelle mer enn det man er nødt til?

— Det er dine ord. Vi mente at vi håndterte dette riktig, sier Hindar.

Han sier at grunnen til at bonusordningen ble kjent nå er et formkrav fra Oslo Børs når det gjelder utvidede børsmeldinger.