Prisen staten betaler for hver aksje var så vidt høyere enn budet fra Marine Harvest som blankt ble avvist. Næringsministeren mener Cermaq-aksjonærene ikke ble lurt.

— Nei, det føler jeg ikke. 108 kroner pr. aksje er betydelig over det aksjen ble omsatt for på Oslo Børs, sier Trond Giske til Dagens Næringsliv.

Etter kjøpet eier staten 59,17 prosent av havbruksselskapet. Prisen på 108 kroner er bare 3 kroner mer enn Marine Harvests opprinnelige bud og bare 1 krone over det andre og siste budet som hadde frist sist fredag.

«Ansvarlig»

Ifølge avisen kommuniserte det John Fredriksen-dominerte laksekonsernet at det var villig til å betale 112 kroner pr. Cermaq-aksje, men budet kom aldri på bordet.

Vi har opptrådt ansvarlig og forutsigbart og gjort det vi varslet at vi ville gjøre.

Næringsminister Trond Giske

Giske er klar på at staten, som før handelen eide 43,5 prosent av Cermaq, ikke lurte aksjonærene til å selge til dem ved å prate ned Marine Harvest-budet.

Store aksjonærer solgte ikke

— Vi har opptrådt ansvarlig og forutsigbart og gjort det vi varslet at vi ville gjøre, sier Giske.

Ifølge avisen bet ingen av de aller største eierne, som Folketrygdfondet, på statens tilbud.

Hos Pareto, som eier 1,7 prosent av Cermaq, sier administrerende direktør Petter W. Borg at de oppfatter at Cermaq har en høyere verdi enn de 108 kronene som staten ga for hver aksje.

Fullmakt

Da Nærings- og handelsdepartementet i forrige uke startet arbeidet med å kjøpe en større del av selskapet, ble samtlige aksjonærer invitert til å melde inn eventuelle salgstilbud gjennom en såkalt omvendt hollandsk auksjon.

Departementet har bedt Stortinget om fullmakt til å øke sin eierandel i selskapet til 65 prosent. Hva staten vil med selskapet, har næringsminister Giske ennå ikke bestemt seg for.

— Vårt mål er å få en best mulig verdiutvikling i Cermaq og ivareta våre eierinteresser på en best mulig måte, sa Giske til NTB.

Cermaq er et internasjonalt fiskeoppdretts- og fiskefôrkonsern med hovedkontor i Oslo. Cermaq driver med oppdrett av laks og ørret og fôrproduksjon til oppdrettsfisk. (NTB)