— Den digitale revolusjonen har gjort reising til en mye mer selvstendig affære, og folk har i dag det meste de trenger av informasjon gjennom et par tastetrykk, sier Gunnar Garfors (38).

Globetrotteren fikk mye oppmerksomhet tidligere i år, etter å ha besøkt alle verdens land.

Han har også bred profesjonell erfaring innen digitale medier, og har tidligere jobbet som utviklingssjef for NRK nye medier.

Han hadde da satt sin fot i samtlige av de daværende 193 FN-statene samt observatørstatene Vatikanet og Palestina.

Han hadde dessuten tatt turen innom Kosovo, Vest-Sahara og Taiwan, siden disse blir sett på som uavhengige av såpass mange andre land.

Kart i lommen

— For meg har teknologien først og fremst påvirket planleggingsfasen, sier Garfors.

BEREIST: Gunnar Garfors har besøkt alle verdens land, med god hjelp av nett og mobil. Her i Bhutan ved Taktshang-klosteret. Foto: Privat/Garfors.com

Han forteller at han gjerne først bruker ulike søkemotorer som Kayak og Skyscanner for å finne kurante flyavganger, men så bestiller han billetter direkte fra flyselskapets hjemmesider da dette ofte blir billigere.Han sjekker også flyplassene på Wikipedia for å se om flyselskap som ikke dukker opp i søkemotorene har relevante flyvninger derfra.

Over 100 av landene ble besøkt mellom 2008 og 2013, og uten aktiv bruk av mobiltelefon og PC før og underveis, hadde prosjektet blitt langt mer krevende.

— Et tips er å laste ned det du trenger av kart til mobilen på forhånd. Mange steder er ikke roaming tilgjengelig, og det blir uansett dyrt å bruke karttjenester om du ikke har tilgang på trådløse nett.

Et tips er å laste ned det du trenger av kart til mobilen på forhånd

Garfors synes en av de største fordelene med den økte tilgangen på informasjon, er at man som reisende blir mindre avhengig av guiding.

— Når du i større grad klarer deg selv på tur, blir det også lettere å komme i kontakt med lokalbefolkningen, mener Garfors.

God spredning

Også mulighetene til å spre egne opplevelser i ettertid mener Garfors er en positiv konsekvens av den digitale utviklingen.

— Enten du er fornøyd, eller misfornøyd kan du informere andre om det. Jeg synes det er en veldig god utvikling, for det fratar myndigheter og kommersielle aktører monopol på sannheten om et reisemål.

Fem smarte nettsider

1. Hotwire.com

afp000629912-mUBjbIOcOi.jpg Foto: Skjermdump Hotwire

Et nettsted for deg som vil bo billig og godt under din neste storbyhelg, men som også våger å gamble litt. Du får vite pris, bydel, overnattingsstedets fasiliteter og stjernerangering, men ikke selve navnet før du har gjennomført bestillingen. Hotwire formidler også flybilletter og leiebil, og er tilgjengelig som app.PS: Det finnes andre tjenester, for eksempel Lastminute.com, Travelocity.com og Priceline.com, som både tilbyr deg å booke «hemmelige» hotell og hotell som står frem med fullt navn og adresse.

2. Contexttravel.com

Mange har nok brent seg på guidede turer bestilt på turistinformasjonen eller i hotellresepsjonen. Guidene som formidles gjennom Context Travel skal derimot være dedikerte til sitt fag, som ikke er turisme. De er akademikere og spesialister innen felt som kunst, historie, arkeologi og gastronomi og guider angivelig ikke fordi de trenger pengene, men av pur formidlingsglede.

3. Gogobot.com

Blir ofte omtalt som «Facebook» for reisende. Dette er et raskt voksende nettsted der du på elegant vis kan planlegge turer basert på venners og andre reisendes erfaringer, dele egne opplevelser og holde oversikt over reisevirksomheten din. Har fått plass på både Time og The Independents lister over verdens 50 beste reisenettsteder siden oppstarten for tre år siden.

4. Sleepinginairports.net

afp000629917-Jxr72xF4rw.jpg Foto: Skjermdump Sleeping in Airports

Gir deg det navnet tilsier: Oversikt over hvor og hvordan du kan sove på flyplasser, i tillegg til hva flyplassens lounger kan tilby.Siten kan være nyttig selv om du ikke trenger å overnatte, men om du bare blir sittende noen timer i transit og ønsker tips om rolige kroker for en høneblund, dusjfasiliteter og hva flyplassens lounger koster og kan tilby.

5. Routehappy.com

Pris og tid er selvsagt viktig, men ikke det eneste som betyr noe når du skal handle flybilletter. Hvordan er det for eksempel med trådløst nett om bord? Beinplass? Underholdning og mulighet til å lade opp mobilen underveis?

Denne spesielle flysøkemotoren lar deg sortere flybillettreffene etter ulike «lykkekriterier», og du kan selv velge hva som er viktigst for deg. Alt under mottoet «All flights are not created equal». Også tilgjengelig som gratis app.

Fem praktiske apper

1. Tripadvisor

afp000629916-I3wpV9DG8H.jpg Foto: Skjermdump

Nettsiden kan være kjekk når turen skal planlegges, mens appen er også praktisk under selve reisen, for eksempel når du vil finne en god restaurant nær der du befinner deg akkurat nå.Selv om det finnes andre liknende tjenester, vinner Tripadvisor gjerne på rent volum. Nærmest hvor enn du er i verden vil du her finne tips til hotell, restauranter og opplevelser rangert på grunnlag av brukernes vurderinger.

Tripadvisor har møtt noe kritikk for dårlig sikring av anmeldernes habilitet, men om et sted har hundrevis av positive tilbakemeldinger, skal det noe til at alle er falske.

2. Yr

Det er ikke uten grunn at den norske værtjenesten brukes flittig av både svensker, dansker, tyskere og tsjekkere, for å ta de mest ivrige.

Faktisk kommer over halvparten av bruken nå fra utlandet, og noe som kan skyldes både brukervennlighet, treffsikkerhet og at tjenesten er gratis.

3. Flightradar24

Du ser et fly på himmelen. Pek mobilens kamera mot det, og du får opp info om hvor flyet kommer fra, hvor det er på vei, hastighet, høyde, når det vil lande, hva slags flytype det er og så videre.

Appen lar deg studere flytrafikken slik den utspiller seg over hodet ditt, eller hvor som helst i verden, akkurat nå, og benytter seg av såkalt «augmentet reality».

4. SayHi Translate

afp000629915-FIrMen1Rgi.jpg Foto: Skjermdump SayHi

Appen har fått spesielt mye ros for sin talegjenkjennelse av over 40 språk, og for sitt intuitive brukergrensesnitt.Du kan blant annet lese inn fraser du vil ha oversatt og få dem ut som lyd, vanlig tekst eller fonetisk beskrevet på et valgt språk.

Du kan også lagre opptak av ord og setninger til senere bruk, og sende oversettelser som tekstmelding eller SMS.

5. Postagram

Her er en app som kombinerer gammel og ny teknologi.

Postagram lar deg velge blant dine egne bilder som du så kan skrive noen velvalgte ord på å få sendt som fysiske postkort til familie og venner.

Fem hendige dingser

1. Solcellelader

All verdens avanserte digitale duppeditter blir av liten praktisk verdi om batteriet er flatt. Spesielt for reisende som liker lange turer i skog og mark, eller andre steder der det er langt mellom stikkontaktene, kan en solcellebasert lader være kjekk å ha.

Det finnes etter hvert flere brukbare produkter av dette slaget, som lader mobiler, kamera og annet effektivt. Goal Zero Guide 10 Plus Mobile Kit har kommet godt ut av tester, og var for eksempel favoritten til Amobil.no. Den lader ikke aller raskest, men er relativt billig i forhold til ladere i samme klasse, og den har en hendig størrelse.

Pris : Ca. 1100 kr.

2. Hodetelefoner

afp000630538-Fwoj7Xt9qN.jpg Foto: Sennheiser.

Støy kan ødelegge mye for ferieroen, enten det er på flyet, i storbyen eller ved et basseng fylt av en diger bøling barn med sukkerkick.Har du først prøvd et par hodetelefoner med skikkelig støyreduksjon skal det noe til å gå tilbake til små ørepropper.

Sennheiser PXC 250 II kom godt ut av det da Lyd & Bilde testet den slags i fjor. De er dessuten spesielt beregnet for reise.

Pris : 1400 kr.

3. Mobilbeskytter

De færreste mobiler er spesielt glade i ferieelementer som vann eller sand, og fall fra bardisk mot steingulv i sene nattetimer gjør sjelden underverker for smarttelefoners funksjonalitet.

Det finnes flere deksler på markedet som tåler litt utagerende feriering. Ikke minst er utvalget stort for omsorgsfulle Iphone-eiere, som blant annet kan velge mellom den militært inspirerte Tank og den mer sci fi-aktige Taktik Extreme fra Lunatik.

I motsetning til Tank, er Taktik nå også tilgjengelig for Iphone 5. Pris : Ca. 610 kr.

4. Bildekortleser

Fyller du opp kameraets minnekort i løpet av en halvtime på storbysightseeing. kan det være lurt både å ta sikkerhetskopi og å sortere ut de mest mislykkede bildene underveis.

Har du med deg PC, har du antagelig også en kabel som lar deg lempe bildene over rett fra kamera eller bildekort. Reiser du derimot kun med Ipad, kan Apple iPad Camera Connection Kit som oftest klare brasene.

Pris : Ca. 249 kr.

5. Actionkamera

afp000630664-QE0PySDDxM.jpg Foto: Gopro.com

Små, hendige videokameraer som kan festes til snowboard-hjelmer, sykkelstyrer og kajakkskrog har blitt en stor suksess blant aktive nordmenn. Ifølge tall fra stiftelsen Elektronikkbransjen ble det solgt hele 31.000 actionkameraer her i landet i fjor, og bransjen forventer at tallet kan bli det dobbelte i år når julesalget kommer i mål.GoPro Hero3+ Black Edition regnes som et av de bedre på markedet. Det tar film og stillbilder av høy kvalitet og kan blant annet styres trådløst via en app på mobilen dersom situasjonen skulle kreve det.

Pris : Ca. 3400 kr.