Et vareutvalg som topper alle fantasier, vennlige prislapper, gode flyforbindelser; terskelen for å legge shoppingferien til New York er ikke lenger like høy som den én gang var. Selv den som er allergisk mot shopping, vil vanskelig klare å motstå de mange fristelsene.

— Noe av det som gjør NY til en shoppingdestiansjon, er at det er en forholdsvis liten by i areal som er lett å navigere i – i motsetning til London og Paris hvor alt er mer spredt, sier norske Tone Sophie Stray, designeren bak smykkemerket Prince & Bowery.

Hun bor og jobber på Manhattan og har gode tips til nordmenn som søker shoppinglykken i NY.

5th Avenue

— Mest kjent blant turister er 5th Avenue. Her finnes velkjente merker, departmentstores og designerbutikker, sier Stray.

5th Avenue har det meste og litt til. Armani byr ikke kun på siste nytt fra catwalken. De har også en egen kafé i butikken, til glede for alle som trenger en pause etter en hard økt i prøverommet. Hos Abercrombie & Fitch er det mulig å bli fotografert med halvnakne modeller som ønsker kunder velkommen ved inngangspartiet. Og så fremt du har gjort en avtale på forhånd, trenger du ikke løfte en finger hos Celebre Bergdorf Goodman. Mens du nyter en kopp te, løper stylister rundt og samler sammen et utvalg varer spesielt for deg.

Det er ikke uten grunn at 5th Avenue er en slager blant turistene.

Turister flest, ofte med nesen i en guidebok, er å finne fra 42nd Street og nordover på 5th Avenue. Moteriktige Sona Bajaria foretrekker å gå den andre veien:

— 5th Avenue nær Flatiron District er min personlige favoritt. Dette området er ikke like populært som lenger opp på 5th Avenue , men de har alt her også: Madewell, Zara, Victoria’s Secret, Sephora, Armani Exchange og Nike for å nevne noen, forteller Bajaria.

SoHo

Krydret med de mest populære kjedebutikkene langs hovedgaten Broadway, en egen Bloomingdales og en mengde deilige restauranter, slår trendy SoHo sjelden feil.

— Å dra på shopping i SoHo byr på den beste opplevelsen. Her finnes et godt utvalg av både kaféer og butikker, sier Bajaria.

— Broadway i SoHo er veldig bra for kjente butikkjeder. Om jeg trenger å hoppe fra butikk til butikk, så kommer jeg hit, sier Stray.

I SoHo er det også mulig å bevege seg utenfor radaren til de store kjedebutikkene. Nabolaget er pepret med sjarmerende boutiques og Stray anbefaler spesielt å gå ned Prince Street, fra SoHo West til NoHo.

— Det er en fin gate å oppleve, med en god blanding av stil, pris og kule merker. Dessuten liker jeg å titte i butikker med «up-and-coming designere», sier Stray.

Varehus

Bergdorf Goodman, Saks, Bloomingdales og Macys; Enorme varehus proppet fulle med designermerker fra alle verdens kanter. Hvert av varehusene byr på særegne oplevelser – i svært ulike priskategorier.

— Bergdorf Goodman er uber luksus. Bloomingdales og Saks har en del high-end varer, et godt utvalg kjente merker og bra service. Personlig foretrekker jeg Bloomingdales, sier Stray.

I likhet med Stray, peker også Bajaria ut Bloomingdales som en soleklar favoritt, men det handler ikke kun om klær, sko og smykker:

— De har alt jeg trenger og er godt organisert. Det finnes to Bloomingdales i NYC, en på 59th and Lexington Avenue og en i SoHo. På Bloomingdales får jeg også min frozen yoghurt-favoritt på Forty Carrots Cafe. Den er kjent i hele byen, forteller Bajaria.

Macys er det rimeligste av varehusene, og best av alt; her er det stort sett alltid salg. Sesongens Ralph Lauren og Michael Kors til langt bedre priser enn andre steder, og Macys byr på en ekstra bonus for turister: En egen kupong som gir 10 prosent avslag på en rekke varer.

Salg, salg, salg

Brett opp ermene og spiss albuene, hos Century 21 står slaget om de gode tilbudene. Merkevarer er kraftig redusert i pris, og drevne shopoholikere er på tokt.

— Turister elsker Century 21 som fremdeles har gode tilbud på merkevarer, men jeg synes det var bedre før, forteller Stray.

Century 21 er et stopp. Om du har litt ekstra god tid mens du er i New York, kan outlet-shopping anbefales som neste. Klær, møbler, elektroniske artikler, bagasje, husholdningsvarer... På Woodbury Common Premium Outlets finnes noe for alle og enhver. Adidas, Burberry, Prada, Theory, Samsonite og Jimmy Choo er kun et knippe av merkeutvalget som eksisterer her.

— Dette er stedet å dra om du ønsker å gjøre et skikkelig salgskupp, men forsøk å styr unna helgene hvis mulig, forteller Bajaria.

Vintage

Langs byens fargerike Streets og lange Avenues vil du oppdage både små og store vintagebutikker. Stray prikker inn to nabolag for deg som er tilhenger av second hand: East Village i New York City og hippe Williamsburg i Brooklyn. Hun lister opp hopevis med vintagebutikker som favoritter: Second Chance, Michael’s Cadillac’s Castle, Ina, Angela’s Vintage Boutique og Duo for å nevne noen.

— East Village er fremdeles rock’n’roll, og det finnes omtrent ingen kjedebutikker her. Derimot finnes det mange morsomme fashion boutiques, “up-and-coming designere” og second-hand-butikker. Men man trenger tid til å rusle litt rundt å titte da de ikke ligger på rekke og rad som på 5th avenue. Det anbefales for dem som er på utkikk etter kule og indiviuelle funn, sier Stray.

Elektronikk

Mellom ikoniske skyskrapere og berømte severdigheter venter et hav av motebutikker, men mote er ikke alt NY kan by på. Stray tipser om følgende for turister som ikke nødvendigivs er ute siste nytt fra New York Fashion Week:

— Det meste innen elektroniske varer er bra, og billigere enn Norge. I Diamond District kan du få kjøpt gull og diamanter, og upstate New York finnes det store antikivitetsmarked. De kan også sende varer hjem til deg, forteller Stray.

Ifølge Stray er også sportutstyr og interiør rimeligere i NY enn i Norge.

Den beste perioden

Den store salgsdagen i USA faller på Black Friday, dagen etter Thanksgiving. Stray råder turister til å styre unna denne perioden. Tilbudene er mange, men folk står ofte i kø fra morgengry og butikkene er proppet fulle med salghungrige kunder.

Derimot tipser Stray om en annen periode som kan være langt hyggeligere:

— Rundt juletider er NY topp. Om man kun har noen få dager, er det lurt å gjøre research på forhånd slik at man kan ta for seg et nabolag per dag. Dra for eksempel til SoHo og West Village en dag, uptown en annen. Ikke kast bort tid og energi på å farte opp og ned, og på kryss og tvers i byen, forteller Stray.

— Etter jul er det stille her. Det er god plass i butikkene og alt er på salg. Det er en bra tid for shopping, sier Stray.