Det kraftige fallet i oljeprisen vil få store konsekvenser for investeringene på norsk sokkel.

Direktør i Oljedirektoratet, Bente Nyland, la torsdag formiddag frem presentasjonen av sokkelåret 2014 med prognoser for de neste årene. Foto: Hauge Jon/Aftenposten

På den årlige presentasjonen av sokkelåret, la oljedirektør Bente Nyland frem nye prognoser for investeringer og drift (ikke leting).For perioden 2015-2019 kutter Oljedirektoratet 175 milliarder kroner i prognosene i forhold til fjorårets presentasjon. Dette er en nedgang på 20 prosent.

Investeringene anslås å falle rundt 15 prosent fra 2014 til 2015 og med ytterligere åtte prosent til 2017, for deretter å flate ut og øke moderat fra 2018, forklarer oljedirketoratet i en melding.

Nye felt vil motvirke

Nyland la ikke skjul på at oljeprisfallet er dramatisk, men understreket likevel at det er viktig å huske på at norsk oljeproduksjon fortsatt vil være viktig.

Mye har skjedd på ett år, og Oljedirektoratet har skrudd ned forventningene til investeringene i årene som kommer. Foto: Oljedirektoratet

— Nye felt vil bidra til å motvirke fallet i investering. Driftskostnadene vil øke etterhvert som nye felt kommer på plass. Investeringer, leting og drift vil ligge på rundt 250 mrd. kroner pr. år i hele prognoseperioden, forklarte hun.

Det er spesielt det gigantiske Johan Sverdrup-feltet som vil stå for mye av dette.

Leting rammes hardest

Det er innenfor leting at Nyland tror de største kuttene kommer. Oljedirektoratet tror investeringene her vil falle med 15 prosent fra 2014 til 2015, så 20 prosent videre til 2016. — Letekostnadene faller kraftigere enn de generelle investeringene. Det er her rammer fallet i oljeprisen hardest.

Oljedirektoratet forventer en stabil oljeproduksjon i mange år fremover, særlig på grunn av nye felt. Foto: Oljedirektoratet

Hun understreker også at enkelte brønners lønnsomhet kan falle bort hvis oljeprisfallet fortsetter.Prognosene som ble lagt frem viser imidlertid at direktoratet forventer en stabil oljeproduksjon i om lag ti år til, før de ser en nedgang i produsert mengde olje og gass.

— Det er vanskelig å spå langt frem i tid, men vi tror norsk sokkel er liv laga i lang tid fremover, forklarte Nyland.

Hun tror fallet i investeringer nå også kan føre til at en del produksjon blir skjøvet fremover i tid.

Redusert oljeeksport ga lavere handelsoverskudd

Lavere oljeeksport bidro i fjor til at handelsoverskuddet falt 11 prosent til 337,1 milliarder kroner. Import av utenlandske varer var rekordhøy, melder NTB.

  • For fjoråret som helhet utgjorde vareeksporten 897,8 milliarder kroner, en nedgang på 0,9 prosent sammenlignet med 2013. * Fastlandseksporten gikk opp 6,5 prosent og dempet dermed fallet i olje- og gassprisene.

  • Importen økte i fjor til rekordhøye 560,7 milliarder kroner.

Handelsoverskuddet endte dermed på 337,1 milliarder kroner, en nedgang på 11 prosent fra 2013, viser foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå.

I fjorårets siste måned bidro lavere oljeeksport sterkt til at handelsoverskuddet falt 7 milliarder kroner fra samme måned i 2013. Importverdien for varer endte i desember i fjor på 46,6 milliarder kroner. Eksporten utgjorde 76,7 milliarder kroner. Nedgangen i handelsoverskuddet på 7 milliarder kroner fra samme måned i fjor skyldes særlig lavere oljeeksport, mens økt fastlandseksport trakk i motsatt retning. (©NTB)