KRISTIANSAND: — Vi ser lys i tunnelen for badeanlegget og treningssenteret, men Aquarama velvære sliter vi med å få i balanse, sier daglig leder Unni Mesel ved Aquarama i Kristiansand.

Tap, tap, tap

Badeanlegget til Aquarama er et av Norges største og flotteste, men eierne har slitt med høye kostnader og lavere besøk enn ventet. Det har gitt underskudd hvert år siden oppstarten i 2013. I 2015 ble det minus 6,2 millioner for badedelen, mot tap på 7,8 millioner året før.

Unni Mesel sier det har vært godt besøk i år. Foto: Tormod Flem Vegge

Aquarama Velvære (spaanlegget) gikk 2,6 millioner i minus mens treningssenteret tapte drøyt 400.000 kroner.Samlet underskudd de siste tre årene er på mer enn 50 millioner kroner.

— Vi har røde tall totalt sett, og det fortsetter nok litt til. Likevel ser vi en god bedring for bad og trening. Der var det bedre i 2015 og ser ut til å bli enda bedre i 2016, sier Mesel.

Lavterskel

For badeanlegget sier hun at de har hatt god salgsvekst. De har flere besøkende, flere medlemmer og fornøyde gjester. Et samarbeidsprosjekt med Kristiansand kommune om fri tilgang for skolebarna det året de har svømmeundervisning har gitt både kommunal støtte og flere besøkende.

— Det gjør at flere familier har fått øynene opp for hvor god aktivitet svømming og bading er. Det er god trim og en fin fritidsaktivitet, sier Mesel. Hun sier det er en lavterskelaktivitet som kan fange opp mange barn og unge som ikke er så aktive på andre områder.

— Så jobber tiden for oss. Fler turister og flere sørlendinger har oppdaget oss, sier Mesel.

— Hvorfor har de ikke gjort det før?

— Vi ser nå at vi undervurderte viktigheten av markedsføring og synliggjøring, sier Mesel. Før de åpnet hadde de sett at nye bade- og svømmeanlegg fikk en voldsom boost i starten, men senere så de at det stort sett gjaldt i mindre byer. Nå jobber de blant annet enda mer med synliggjøring i sosiale medier, noe som gir resultater.

Aquarama har også hatt stor konkurranse fra Badelandet i Dyreparken. Men heller ikke dette anlegget har gått så bra som eierne der håpet.

Bedre på trening

Mesel sier at de har klart å øke besøket for treningsdelen.

— Våre konkurransefortrinn er kombinasjonen av trening og bad eller trening og spa. Vi selger mest av medlemsskap med kombinasjon av trening og bading. Vi tror dette gir resultater over tid, sier Mesel.

Badeanlegget i Aquarama har levd i litt over tre år og ennå ikke tjent penger. Foto: Roald Ankersen

Hun sier svært tøff konkurranse på treningssentersiden i Kristiansand har gjort de første årene tøffe.— Det krever mye personal og man må bygge opp en stor medlemsmasse før det er lønnsomt, sier hun.

Liten spatradisjon

Velværedelen er den som ligger lengst unna plusstall på bunnlinjen.

— Det har ikke vært tradisjon i Kristiansand for å gå på spa i egen by. Det tar tid å innarbeide, sier hun.

— Er folk trege?

— Nei, det er vel stygt å kalle folk trege, men det er noe folk må vende seg til. Vi må nærmest oppdra sørlendinger til å oppdage denne skjulte skatten. Nå har vi også fått et bra samarbeid med hotellet om spagjester. Det hjelper, sier Mesel.

Tjener på hotell, næring og parkering

BRG har tapt på bad, velvære og trening i Aquarama, men tjener nå på hotelleiendom, næringsutleie og parkering i det samme bygningskomplekset.

— Vi synes pilene peker rett vei. Vi er godt fornøyd med driften, men vi kunne tenkt oss flere gjester. Anlegget tjener byen på en god måte, sier styreleder i Aquarama Kristiansand, Roald Reme.

Aquarama Badedrift, Aquarama Trening og Aquarama Velvære er et OPS-prosjekt (offentlig privat samarbeid) sammen med Kruse Smith. Disse selskapene hadde et samlet underskudd på 11,5 millioner i fjor.

I fjor overtok BRG alle eierandelene til Kruse Smith i trenings- og velværedelen. Badeanlegget og driftsselskapet eier de fortsatt sammen. Aquarama er dermed delt opp i flere selskaper, og det leveres ikke lenger konsernregnskap.

BRG driver i tillegg utleie av hotelleiendommen ved Bystranda til Scandic, utleie av næringsarealer og drift av parkeringskjeller i samme bygningskompleks. Dette ga til sammen overskudd på 18,6 millioner kroner. I årene før tapte selskapene penger samlet sett.

Regnskapet: