Bryggerigiganten Carlsberg la onsdag fram kvartalsresultater som viser et kraftig fall. Resultatet var på 78 millioner danske kroner, 148 millioner mindre enn siste kvartal i fjor, da resultatet var på 226 millioner kroner.

Også den franske bankgiganten Société Générale og Tobacco Group PLC la onsdag fram svake kvartalstall.

Svak rubel

Både Carlsberg og Société Générale så vel som Tobacco Group PLC sa at den russiske økonomien er årsaken til de svake kvartalstallene. Nedgangen skyldes hovedsakelig at det store og viktige russiske markedet har sviktet, blant annet på grunn av sterkt fallende kurs på russiske rubler, som igjen er en konsekvens av Ukraina-krisen.

USA og EU har innført sanksjoner mot Russland på grunn av landets rolle i Ukraina-krisen. Ifølge USA har 60 milliarder dollar strømmet ut av Russland hittil i år som følge av krisen. Det er mer enn totalbeløpet for hele fjoråret.

Konfliktens påvirkning på russisk økonomi ble tydelig onsdag ettermiddag, da Russlands president Vladimir Putin oppfordret separatister i Ukraina til å utsette folkeavstemningen om uavhengighet og hevdet russiske styrker er trukket tilbake fra den ukrainske grensen.

Børsen i Moskva reagerte umiddelbart på den mildere tonen fra Putin og steg kraftig, samtidig som rubelen styrket seg markert mot dollar og euro. Onsdag kveld var børsen i Moskva opp 3,6 prosent.

Politisk usikkerhet

Ikke bare nedgangen i russisk økonomi, men også den politiske usikkerheten som Ukraina-krisen har ført til, rammer europeiske bedrifter, skriver Wall Street Journal.

Den stadig svakere russiske økonomien har gjort at mange store europeiske bedrifter ser mørke skyer i horisonten. De har satset på at Russland skal være et vekstområde og rammes nå av nedgangen, skriver avisen videre.

I London, Frankfurt og Paris pekte pilene nedover onsdag morgen. Nedgangen var en direkte følge av de dårlige kvartalsresultatene, men også fra tirsdagens børsfall på Wall Street.

Men DAX-indeksen i Frankfurt og CAC-40 i Paris endte likevel dagen i pluss, henholdsvis 0,57 og 0,41 prosent. FTSE-indeksen i London endte så vidt i minus, ned 0,03 prosent.

Les også:

Les også: