— Nå er det gode, rolige forhold her og vi er godt fornøyde! sier daglig leder Jon Helge Aas ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter.

Slik har det ikke alltid vært der ute i Vågsbygds ytterkant, hvor dokka har ligget siden 1876. I 2009 var det heftig turbulens, og sommeren 2013 var kassa så skrapet at de ansatte fikk brev om oppsigelse. Men det var da. I 2014 falt en rekke brikker på plass, særlig i forhold til Vest-Agder fylkeskommune, Riksantikvaren og Kristiansand kommune. Én av brikkene bestod i at kommunen overtok selve Bredalsholmen-eiendommen og la den inn i Kristiansand Teater AS (!). En annen i at anlegget nå er på Riksantikvarens liste over prioriterte, teknisk-industrielle kulturminner.

Metallsløyd

Dermed kan Aas og hans nå 19 medarbeidere konsentrere seg om hovedoppgavene: Å bevare og videreføre gammel håndverkskompetanse fra skipsbyggerfaget, og samtidig bidra til at Norges flåte av historiske fartøyer får nødvendig vedlikehold. Begge deler kan være krevende oppgaver, ikke minst fordi siste «Mekken-generasjon» er i ferd med å tre ut av arbeidslivet. Kristiansands Mekaniske Verksted, hvor generasjon etter generasjon av mannfolk lærte gammeldags metallsløyd av beste merke, gikk konkurs i 1990. Blant de 17 ansatte ved Bredalsholmen per sist årsskifte - med gjennomsnittsalder 55 år - var fortsatt flere av Mekken-veteranene.

Får lærling

— Vi har ansatt en på 25, og en som er i førtiårene. Og til høsten tar vi inn en lærling, opplyser Aas med tydelig entusiasme.

Nå rykker for øvrig Kjell Rune Olsen opp fra nestleder til leder i styret, ettersom Dag Erik Heier gir seg på topp etter fem år.

Stiftelsen Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter
20142013
Inntekter14,815,4
Ord. avskrivninger0,20,2
Driftsresultat1,80,3
Årsresultat1,80,4
Anleggsmidler1,31,3
Omløpsmidler6,04,4
Egenkapital3,21,4
Langsiktig gjeld0,00,0
Kortsiktig gjeld4,14,4
Regnskapets info.nivå{smile}
Inntjening{smile}{numb}
Betalingsevne{smile}{numb}
Egenkapitalandel{smile}{smile}
(Alle tall i millioner kroner)