Bergen kan vente seg et historisk besøk, nårHestmandenkommer til byen i forbindelse med markeringen av at det er 75 år siden 2. verdenskrig brøt ut.

Det nesten 200 fot lange skipet ble bygget ved Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri i 1911, og har blant annet seilt under begge verdenskrigene, i tillegg til å ha flere års fartstid mellom Bergen og Tromsø.

Det var også det første norske skipet som gikk fra Oslo til Finnmark med forsyninger etter at andre verdenskrig var slutt.

Seiler inn fjorden sammen

— Det er rett og slett et krigsmonument som kommer inn fjorden 7. mai. Skipet vil være et midtpunkt under markeringen, sier Arne Sundal i Stiftelsen D/S Stord 1 til Bergens Tidende.

Om bord har han plass til omkring 85 passasjerer, som vil få orkesterplass til begivenheten, når Hestmanden kommer inn fjorden. Selve turen inn vil ta omkring tre timer.

— Vi har fortsatt plass til flere. Vi om bord pådampskipet Stord 1vil møte Hestmanden like sør for Knarvik. Da kommer de fra Kristiansand, hvor båten ligger til daglig, forteller Sundal.

Massiv restaureringsjobb

Etter mange år i forfall, ble Hestmanden berget av Norsk Veteranskibsklub. I nyere tid har skipet blitt restaurert ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter i Kristiansand. En krevende jobb, etter at skipet blant annet hadde gått langs norskekysten, Svalbard, Island og i Storbritannia under andre verdenskrig, og fått lite vedlikehold.

Restaureringsprosjektet er omtalt som Norges mest omfattende fartøyvernprosjekt. I dag er skipet vernet av Riksantikvaren.

— Vi har valgt å ta den opp hit for å vise hva den har betydd for det norske folk. Skipet har en symbolsk rolle for hele landet, forteller Sundal.

Mange år siden sist

Hestmanden vil bli liggende i Bergen 8. og 9. mai, og hvis værforholdene blir dårlige - kanskje enda lenger.

— Skipet har ikke egen motor, og er avhengig av slepekraft. Derfor er vi avhengig av godt vær og lave bølger om vi skal kunne komme oss videre, forteller daglig leder vedStiftelsen Hestmanden, Svein Torkelsen, som er usikker på når skipet sist var i Bergen.

— Det vet jeg faktisk ikke. Men det er i alle fall mange år siden, sier han.