• Å redusere fattigdommen vil først og fremst kreve større vekst og at man skaper flere arbeidsplasser, men politiske tiltak vil også spille en rolle, skriver Det internasjonale pengefondet (IMF) i sin årlige rapport om amerikansk økonomi som ble offentliggjort mandag.

I dokumentet foreslås to konkrete tiltak for å bidra til at flere av de nesten 50 millioner amerikanerne som i dag lever i fattigdom får en økonomi å leve av:

  • Minstelønnen i USA bør heves. Den er i dag 7,25 dollar, tilsvarende 43 kroner og 50 øre.

  • Skattelettelser til fattige familier med barn bør utvides til å gjelde flere grupper, eksempelvis par uten barn og eldre.

I tillegg skriver IMF at helsereformen som ble innført av Obama-administrasjonen i 2010, samt utvidelser i helsetilbudet til fattige, på sikt vil kunne bidra til færre fattige.

President Obama har selv tatt til orde for å heve minstelønnen og utvide skattelettelsene for familier med lav inntekt.

Bakgrunn:

Alle skal med

Aftenposten skrev forrige uke om hvordanUSA de siste tiårene ikke har klart å bruke landets økonomiske vekst til å redusere andelen som lever i fattigdom.

Toppsjefen i IMF, Christine Lagarde, uttalte nylig med henblikk på USA at «økende ulikhet og økonomisk ekskludering kan ha skadelige effekter», og la til at det i årene som kommer ikke vil være tilstrekkelig å fokusere på økonomisk vekst.

  • Vi er nødt til å spørre oss selv om veksten inkluderer alle, sa hun.

Forskjellene mellom fattig og rik har blitt stadig større i et land hvor økonomisk mobilitet i århundrer har tiltrukket seg mennesker fra hele verden på jakt etter økonomiske muligheter og bedre liv. Tall fra det Amerikanske folketellingsbyrået viser også at finanskrisen bidro til at flere amerikanere endte i fattigdom. Tall innhentet av forskerne Thomas Piketty og Emmanuel Saezviser også at det er de rikeste som i størst grad har hentet seg inn igjen etter det økonomiske jordskjelvet som startet å buldre da amerikanske investeringsbanker fikk alvorlige problemer høsten 2008. IMF skriver i den ferske rapporten at strengere regulering og utlånere som er mindre villige til å ta risiko bidrar til å bremse boligmarkedet. Dette bidrar til å «begrense økonomisk vekst», heter det i rapporten.

Justerer ned veksten

IMF anslår at BNP i USA vil vokse med 2 prosent i 2014, dette er 0,8 prosent lavere enn tidligere anslått. En svært tøff vinter fremholdes som en av årsakene. Anslaget for 2015 er 3 prosents vekst.

Arbeidsledigheten spås redusert fra 6,2 prosent i år til 5,9 prosent neste år. I rapporten heter det imidlertid at full sysselsetting ikke vil oppnås før mot slutten av 2017. En svakere produktivitetsvekst og en aldrende befolkning vil ifølge organisasjonen også bidra til å trekke veksten ned. Økte investeringer i infrastruktur og utdanning, skattereformer og en aktiv politikk for å øke deltagelsen på arbeidsmarkedet er blant tiltakene som foreslås for å bøte på dette.

  • Det er ikke mangel på gode ideer, så utfordringene er å få til politisk enighet om konkret ny lovgivning, heter det i rapporten.

Rikdom og lykke

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) påpeker også i en fersk tilstandsrapport om amerikansk økonomide raskt økende forskjellene i landet.

«Selvopplevd lykke øker med inntekt og USA er blant landene med størst forskjeller av alle i OECD. Inntektsutviklingen beveger seg også i retning av ytterligere konsentrasjon helt på toppen», heter det i rapporten.

Organisasjonen foreslår som IMF å heve minstelønnen og utvide skattelette for gruppene med lavest inntekt.

De peker også på at veksten etter den siste finanskrisen har vært svakere enn etter lignende kriser tidligere. Reformer i skattesystemet, en immigrasjonsreform og flere målrettede tiltak mot de utenfor arbeidslivet er blant noe av det som foreslås.

Den amerikanske sentralbanken starter for øvrig sitt rentemøte tirsdag og beslutningen om en eventuell endring i styringsrenten kommer onsdag. I mars holdt den ferske sentralbanksjefen Janet Yellen renten uendret på 0,25 prosent.