Ved 11.30-tiden ble nordsjøolje (Brent blend) for levering om én måned notert til 59,18 dollar på oljebørsen i London. Det er et fall på 3,1 prosent siden mandag. Prisen tok seg litt opp igjen den neste halvtimen.

Indonesia er ett av OPEC-landene som rammes hardt av oljeprisfallet. På bildet en arbeider som forbereder leveranser fra en oljeterminal i Jakarta. Foto: SUPRI, REUTERS/NTB SCANPIX

Det som utløste oljeprisfallet tirsdag var meldinger om lavere industriproduksjon i Kina og fall i valutaene til store oljenasjoner som Russland.

Nesten halvert på et halvt år

Oljeprisen er nesten halvert siden toppnoteringen på 115 dollar fatet i juni.

Prisen på amerikansk lettolje falt 3 prosent til 54,26 dollar.

Kursen på norske kroner var stabil mot dollar (7,50 kr) og euro (9,39 kr).

OPEC utløste prisraset

Prisfallet ble forsterket da de oljeeksporterende landene i OPEC i november bestemte seg for ikke å kutte oljeproduksjonen som et tiltak for å dempe oljeprisfallet.

Samtidig øker den amerikanske produksjonen av olje— og skifergass. USA er nå nærmest selvforsynt med olje.

Dette betyr at verdensmarkedet i denne situasjonen oversvømmes av olje, mens etterspørselen faller på grunn av lavere økonomisk aktivitet i tradisjonelle vekstøkonomier som Kina og India.

Spår at prisfallet fortsetter

— Trenden er fortsatt videre ned, sier analytikeren Robin Bieber i oljemeglerselskapet PVM Oil Associates i London til nyhetsbyrået Reuters.

— Det kraftige fallet i nesten alle råvarepriser og fallet i råvarevalutaene skaper motvind for oljeetterspørselen i de råvareproduserende vekstøkonomiene i Latin-Amerika og Midtøsten, skriver den amerikanske storbanken Goldman Sachs i en rapport.